Tort, w którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki którymi nikt nie pogardzi! 🙂
Biszkopt:
- 10 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki kakao
Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec masę jajeczną mieszamy z mąką oraz kakao. Pieczemy około 35 minut.
Kokosowa wkładka:
- 5 białek
- 6 łyżek cukru
- 10 dag kokosu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i mieszamy z mąką oraz kokosem. Pieczemy około 20 minut.
Krem kawowy:
- 500g serka mascarpone
- 250ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 6 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy do momentu ubicia się na sztywno śmietany.
Krem z chałwą:
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 20g mąki ziemniaczanej
- 200g chałwy
- 250g masła
Część mleka gotujemy, a resztę mieszamy z żółtkami, cukrem oraz mąką i dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu zagotowania.
Masło ucieramy, następnie dodajemy partiami ostudzony budyń i pokruszoną chałwę.
Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolną część rozkładamy kilka bananów przekrojonych wzdłuż na pół i skropionych wcześniej sokiem z cytryny. Na banany wykładamy krem kawowy, następnie wkładkę kokosową, krem z chałwą oraz drugą część biszkoptu.
Tort dekorujemy polewą, wiórkami kokosowymi i startą czekoladą.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.