Ciasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę. Postanowiłam zrobić torciki bounty w wersji wegańskiej i bezglutenowej – wyszły idealne! 🙂
Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu bezglutenowego All 4 Celiac. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej niektóre składniki, takie jak kakao (z natury bezglutenowe), powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła – w innym przypadku mogą być one zanieczyszczone podczas produkcji. Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie sprawdzonego sklepu, który oferuje produkty dobrej jakości. Osobiście polecam Wam sklep All 4 Celiac 🙂
Zapraszam Was do skorzystania z oferty sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/
Do poszczególnych produktów przejdziesz klikając w wyróżnione na zielono składniki, które znajdują się poniżej 🙂

składniki
Ciasto:
- 2 szklanki bezglutenowej mieszanki mąk ok 350 g, oczywiście możesz też użyć pszennej
- 3/4 szklanki cukru 90 g, u mnie cukier kokosowy
- 1 i 1/3 szklanki wcześniej zaparzonej wybranej kawy u mnie bezglutenowa zbożowa
- 1/2 szklanki oleju 60 ml
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
Krem:
- 400 ml mleczka kokosowego 80%
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki budyniu bezglutenowego
- aromat śmietankowy
Dodatkowo:
- gorzka czekolada lub polewa
- wegańska i bezglutenowa bita śmietana
przygotowanie
- Na początku przygotuj ciasto. Do miski daj mieszankę mąk, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Składniki te wymieszaj. Zmielone siemię lniane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj do wszystkich składników. Na koniec daj też zaparzoną wcześniej kawę oraz olej. Wymieszane ciasto wyłóż na dużą formę do pieczenia i wyrównaj. Piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Kiedy ciasto wystygnie, wykrój z niego okręgi. Ja otrzymałam 8 okręgów. Jeśli ciasto nie wyrosło równo – zetnij jego górną część.
- Aby przygotować krem do garnka daj wszystkie składniki. Wymieszaj je i zagotuj. Gotowy krem odstaw do lekkiego wystudzenia. Teraz przełóż nim wycięte wcześniej okręgi ciasta.
- Wierzch torcików polej roztopioną czekoladą lub polewą. Zostaw do stwardnienia czekolady, a przed podaniem na wierzch dodaj wegańską i bezglutenową bitą śmietanę.
- Resztki ciasta i kremu możesz ze sobą zmieszać, ewentualnie dodaj trochę wody lub kokosu. Z gotowej masy uformuj kulki i obtocz je w kokosie.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi