Tort z wafli ryżowych – niemożliwe? Uwierzcie mi, że będziecie zaskoczeni jego smakiem. Jest to niezwykle prosty i szybki przepis. Wafle przełożone są czekoladowym kremem budyniowym, a całość dopełniają owoce. Może torciki nie wyglądają najpiękniej, ale jest to świetny pomysł na szybki deser 🙂
składniki
- 8 ulubionych wafli ryżowych
- 1 budyń (u mnie bezglutenowy) + 3 łyżki cukru (jeśli jest bez cukru)
- 400 ml mleka roślinnego
- 1 gorzka czekolada (100g)
- ulubione owoce (u mnie borówki i kiwi)
przygotowanie
- Z całości mleka roślinnego odlej ok. 100 ml i wymieszaj je z proszkiem budyniowym oraz z cukrem. Resztę mleka zagotuj.
- Do gotującego się mleka roślinnego daj budyń połączony z cukrem i zimnym mlekiem oraz kostki czekolady. Całość mieszaj do momentu zagotowania i rozpuszczenia się czekolady.
- Gotowy budyń odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Wafle ryżowe przełóż letnim budyniem (po 4 wafle na jeden torcik). Na wierzch daj również trochę kremu budyniowego oraz owoce.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – kliknij tutaj.