Przepis na prosty obiad lub kolację bez mięsa – czyli tofu z warzywami. Tofu przygotowane jest po pekińsku. Całość ma słodko-kwaśny smak.
Tofu wymieszane jest z marynatą na bazie octu ryżowego, mąki ziemniaczanej i brązowego cukru. Tak przygotowane tofu jest niezwykle aromatyczne! Danie przygotujesz z dodatkiem papryki, zielonego groszku, a także świeżego imbiru i czosnku.
Sprawdź również inne przepisy z tofu:
PRZEPIS – TOFU Z WARZYWAMI
składniki
- 180 g tofu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 50 g zielonego groszku
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz
- szczypiorek (pół pęczka)
przygotowanie
- Tofu pokrój w dość duże kawałki.
- Łyżkę sosu sojowego wymieszaj z łyżką octu ryżowego, mąki ziemniaczanej i brązowego cukru. Gotową marynatę wymieszaj z pokrojonym tofu. Odstaw na 30 minut.
- W tym czasie czerwoną i żółtą paprykę pokrój w paski.
- Jeśli używasz świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku, ugotuj go do miękkości. Możesz również użyć groszku konserwowego – wtedy nie gotuj go.
- Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Dodaj przetarty ząbek czosnku i starty na tarce imbir. Podsmażaj przez minutę, po czym dodaj pokrojone papryki, zamarynowane tofu, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki wody oraz posiekany szczypiorek. Wymieszaj i podsmażaj przez 5 minut. Po tym czasie dodaj zielony groszek. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając.
Tak przygotowane tofu możesz podać z ryżem lub z makaronem – pysznie smakuje z makaronem ryżowym.
Zobacz inne polecane pomysł na prosty obiad z warzywami:
- pulpeciki z buraków i płatków owsianych
- potrawka z soczewicą i ziemniakami
- kurkowa zupa z fasolką szparagową