Co zabrać ze sobą do jedzenia na podróż, w góry, czy też do pracy i co zrobić, aby przygotowane posiłki utrzymały swoją temperaturę? Jaki termos obiadowy wybrać? W poniższym wpisie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania!
Termos obiadowy – jaki wybrać?
Termos obiadowy to urządzenie, dzięki któremu przygotowane w domu posiłki utrzymają swoją temperaturę. Możemy więc cieszyć się świeżymi posiłkami w podróży, czy też w pracy.
Na co zwróciłam uwagę, wybierając termos obiadowy i dlaczego polecam termos obiadowy marki N’OVEEN?
- Czas trzymania temperatury – termos obiadowy kupujemy po to, aby zapewnić sobie dostęp do ciepłych posiłków przez cały dzień. Termos marki N’OVEEN dzięki podwójnej ściance utrzymuje temperaturę posiłków przez 12 godzin! Sprawdziłam ten czas i po 12 godzinach posiłki z termosu nadal były ciepłe. Termos utrzymuje również zimną temperaturę, jeśli włożymy do niego zimne dania.
- Pojemność termosu – kiedy idziemy do pracy lub na całodniową wędrówkę w góry, ważne jest, aby w termosie obiadowym zmieściły się posiłki na cały dzień. Termos obiadowy N’OVEEN ma pojemność aż 2 litrów, więc zmieścimy w nim odpowiednią ilość jedzenia.
- Szczelne pojemniki – jeśli lubisz zupy, sosy i inne płynne potrawy, to zwróć uwagę na szczelność pojemników. Termos obiadowy N’OVEEN posiada dwa pojemniki z bardzo szczelną uszczelką i jeden większy pojemnik np. na kaszę, ziemniaki, czy inne stałe produkty.
- Jakość tworzywa – ostatni, ale bardzo ważny punkt! Warto zwrócić uwagę, czy tworzywa jest wolne od BPA i czy termos jest wykonany ze stali nierdzewnej. O te punkty możemy być spokojni – N’OVEEN zawsze dba o jakość swoich produktów.
Dodatkowo termos obiadowy TB963 posiada łyżkę ze stali nierdzewnej.
Tutaj znajdziesz więcej szczegółów o termosie obiadowym marki N’OVEEN – https://www.noveen.pl/produkt/termos-obiadowy-2000-ml-tb963-blue/
Posiłki na podróż, w góry i do pracy – sprawdzone przepisy!
Kiedy mamy już wybrany termos obiadowy, warto pomyśleć nad przygotowaniem posiłków. Zawsze zwracam uwagę, aby posiłki w podróży były delikatne i lekkie, ale pożywne. Poniżej znajdziesz 9 przepisów, które szczególnie polecam. Są to przepisy zdrowe i wegańskie!
Proporcje podane są na jedną porcję każdego posiłku.
Owsianka z orzechami laskowymi
Składniki:
- 50 g płatków owsianych (błyskawicznych)
- 140 ml mleka roślinnego (ewentualnie wody)
- 15 g zmielonych orzechów laskowych
- 10 g syropu klonowego (lub innego słodzika)
- borówki lub inne owoce
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem roślinnym, przykryj i odstaw na 5 minut.
- Po tym czasie do płatków owsianych dodaj zmielone orzechy laskowe i syrop klonowy – wymieszaj.
- Na wierzchu ułóż borówki lub inne owoce.
Makaron z fasolką, pesto i falafelami
Składniki:
- 75 g makaronu (najlepiej penne)
- 60 g fasolki szparagowej
- 20 g pesto (użyłam pesto bazyliowego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka wody
Falafele:
- 120 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- ¼ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Przygotowanie dania rozpocznij od przygotowania falafelów. Ciecierzycę zblenduj z dodatkiem cebuli i czosnku. Do całości dodaj też sodę oczyszczoną, mielony kminek, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- W międzyczasie fasolkę szparagową ugotuj do miękkości, a makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą, aby się nie skleił.
- Po 30 minutach z masy na falafele przygotuj małe falafelki. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Gotowe falafele połącz z ugotowanym makaronem i ugotowaną fasolką szparagową. Całość podgrzewaj na patelni do uzyskania pożądanej temperatury, w międzyczasie mieszając z pesto, sokiem z cytryny, oliwą i wodą. W razie potrzeby dodaj więcej soli i/lub pieprzu.
Leczo z pieczarkami, cukinią i wegańską kiełbasą
Składniki:
- 100 g cukinii
- 50 g papryki czerwonej
- 50 g pieczarek
- 1 wegańska kiełbaska (użyj ulubionej gotowej kiełbaski roślinnej)
- 100 g passaty pomidorowej
- 70 ml wody
- 1 łyżka oleju
- ⅓ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól (około ½ łyżeczki)
- pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pokrojoną kiełbaskę, posiekaną cebulę i przetarty czosnek.
- Co jakiś czas całość mieszaj i po około 5 minutach dodaj passatę pomidorową, wodę, pokrojoną cukinię, paprykę i pieczarki.
- Dodaj też mieloną paprykę, sól i dopraw pieprzem. Całość wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw – czyli około 20 minut.
Zupa kalafiorowa z pieczarkami
Składniki:
- 200 ml bulionu warzywnego
- 80 g kalafiora
- 60 g pieczarek
- 30 g marchewki z bulionu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do gotującego się bulionu warzywnego dodaj różyczki kalafiora, pokrojone pieczarki i pokrojoną marchewkę z bulionu.
- Całość gotuj, aż kalafior będzie miękki – czyli około 10 minut. W międzyczasie zupę dopraw solą i pieprzem.
Kasza jęczmienna z przyprawami
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 300 ml wody do ugotowania kaszy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
- ⅓ łyżeczki soli
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jęczmienną zalej gorącą wodą i gotuj 15-20 minut od momentu zagotowania. Co jakiś czas zamieszaj gotującą się kaszę.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami – czyli sosem sojowym, papryką mieloną, sokiem z cytryny, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Bezmięsny sos gulaszowy z tofu
Składniki:
- 100 g tofu naturalnego
- 40 g ogórków kiszonych
- 40 g papryki czerwonej
- 1 łyżka oleju
- ⅓ cebuli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- 120 ml wody
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojone w kostkę tofu z pokrojoną cebulą oraz przyprawą do mięs.
- Następnie dodaj pokrojone ogórki kiszone, paprykę i sos sojowy. Całość zalej wodą.
- Zagotuj i odbierz 2 łyżki wody, które wymieszaj z łyżeczką mąki pszennej, a następnie dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj do momentu zagotowania.
Aromatyczne risotto z burakiem i jabłkiem
Składniki:
- 100 g dobrej jakości ryżu
- 300 ml bulionu warzywnego (ewentualnie wody*)
- 100 g ugotowanych buraków
- 30 g jabłka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na oliwę ryż, posiekaną cebulę, przetarty czosnek i tymianek. Całość co jakiś czas mieszaj i podsmażaj do momentu zeszklenia ryżu.
- Następnie do ryżu dodaj chochelkę bulionu (lub wody). Risotto gotuj na małym ogniu i kiedy ryż wsiąknie cały bulion, dodaj kolejną chochelkę. Powtarzaj tę czynność, aby do ryżu dodać 300 ml bulionu.
- W międzyczasie do risotto dodaj pokrojone w kostkę buraki (wcześniej ugotowane) i pokrojone w kostkę jabłko.
*Jeśli w przepisie użyjesz wody, do risotto dodaj sól – około ½ łyżeczki.
Gnocchi z pesto i płatkami drożdżowymi
Składniki:
- 200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 80 g mąki pszennej
- 10 g margaryny roślinnej
- ¼ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka pesto (użyłam bazyliowego)
Przygotowanie:
- Ziemniaki (mogą być letnie) wymieszaj z mąką, roztopioną margaryną i solą. Wyrób zwarte i nieklejące się do rąk ciasto (w razie potrzeby do ziemniaków dodaj więcej mąki, ale im mniej mąki dodasz, tym gnocchi będą smaczniejsze).
- Z wyrobionego ciasta uformuj wałki o średnicy około 2 cm. Wałki pokrój na mniejsze części (po około 3 cm). Gotowe kawałki gnocchi możesz jeszcze przerolować przez widelec, aby utworzyć “rowki”.
- Gnocchi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Ugotowane gnocchi wymieszaj z płatkami drożdżowymi i pesto.
Błyskawiczny budyń czekoladowy z płatków jaglanych
Składniki:
- 50 g błyskawicznych płatków jaglanych
- 180 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
- 1 łyżka kakao
- truskawki lub inne owoce
Przygotowanie:
- Płatki jaglanej zalej gorącym mlekiem roślinnym i przykryj. Odstaw na 5 minut. Następnie do płatków jaglanych dodaj syrop klonowy i kakao – całość zblenduj na gładką, puszystą masę.
- Budyń podawaj z truskawkami lub innymi owocami.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
1 komentarzy
[…] […]