Strona główna PrzepisyDietaWegańskaTermos obiadowy – 9 przepisów na zdrowe dania na podróż, w góry i do pracy! | N’OVEEN

Termos obiadowy – 9 przepisów na zdrowe dania na podróż, w góry i do pracy! | N’OVEEN

podpis: Monika Jerzak
6 min (czas czytania)
termos-obiadowy-noveen-jedzenie-na-podroz

Co zabrać ze sobą do jedzenia na podróż, w góry, czy też do pracy i co zrobić, aby przygotowane posiłki utrzymały swoją temperaturę? Jaki termos obiadowy wybrać? W poniższym wpisie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania!

Termos obiadowy – jaki wybrać?

Termos obiadowy to urządzenie, dzięki któremu przygotowane w domu posiłki utrzymają swoją temperaturę. Możemy więc cieszyć się świeżymi posiłkami w podróży, czy też w pracy.

Na co zwróciłam uwagę, wybierając termos obiadowy i dlaczego polecam termos obiadowy marki N’OVEEN?

  • Czas trzymania temperatury – termos obiadowy kupujemy po to, aby zapewnić sobie dostęp do ciepłych posiłków przez cały dzień. Termos marki N’OVEEN dzięki podwójnej ściance utrzymuje temperaturę posiłków przez 12 godzin! Sprawdziłam ten czas i po 12 godzinach posiłki z termosu nadal były ciepłe. Termos utrzymuje również zimną temperaturę, jeśli włożymy do niego zimne dania.
  • Pojemność termosu – kiedy idziemy do pracy lub na całodniową wędrówkę w góry, ważne jest, aby w termosie obiadowym zmieściły się posiłki na cały dzień. Termos obiadowy N’OVEEN ma pojemność aż 2 litrów, więc zmieścimy w nim odpowiednią ilość jedzenia.
  • Szczelne pojemniki – jeśli lubisz zupy, sosy i inne płynne potrawy, to zwróć uwagę na szczelność pojemników. Termos obiadowy N’OVEEN posiada dwa pojemniki z bardzo szczelną uszczelką i jeden większy pojemnik np. na kaszę, ziemniaki, czy inne stałe produkty.
  • Jakość tworzywa – ostatni, ale bardzo ważny punkt! Warto zwrócić uwagę, czy tworzywa jest wolne od BPA i czy termos jest wykonany ze stali nierdzewnej. O te punkty możemy być spokojni – N’OVEEN zawsze dba o jakość swoich produktów.

Dodatkowo termos obiadowy TB963 posiada łyżkę ze stali nierdzewnej.

Tutaj znajdziesz więcej szczegółów o termosie obiadowym marki N’OVEEN – https://www.noveen.pl/produkt/termos-obiadowy-2000-ml-tb963-blue/

Posiłki na podróż, w góry i do pracy – sprawdzone przepisy!

Kiedy mamy już wybrany termos obiadowy, warto pomyśleć nad przygotowaniem posiłków. Zawsze zwracam uwagę, aby posiłki w podróży były delikatne i lekkie, ale pożywne. Poniżej znajdziesz 9 przepisów, które szczególnie polecam. Są to przepisy zdrowe i wegańskie!

Proporcje podane są na jedną porcję każdego posiłku.


Owsianka z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 140 ml mleka roślinnego (ewentualnie wody)
  • 15 g zmielonych orzechów laskowych
  • 10 g syropu klonowego (lub innego słodzika)
  • borówki lub inne owoce

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem roślinnym, przykryj i odstaw na 5 minut.
  2. Po tym czasie do płatków owsianych dodaj zmielone orzechy laskowe i syrop klonowy – wymieszaj.
  3. Na wierzchu ułóż borówki lub inne owoce.
owsianka-z-orzechami-laskowymi

Makaron z fasolką, pesto i falafelami

Składniki:

  • 75 g makaronu (najlepiej penne)
  • 60 g fasolki szparagowej
  • 20 g pesto (użyłam pesto bazyliowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka wody

Falafele:

  • 120 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie dania rozpocznij od przygotowania falafelów. Ciecierzycę zblenduj z dodatkiem cebuli i czosnku. Do całości dodaj też sodę oczyszczoną, mielony kminek, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  2. W międzyczasie fasolkę szparagową ugotuj do miękkości, a makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą, aby się nie skleił.
  3. Po 30 minutach z masy na falafele przygotuj małe falafelki. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Gotowe falafele połącz z ugotowanym makaronem i ugotowaną fasolką szparagową. Całość podgrzewaj na patelni do uzyskania pożądanej temperatury, w międzyczasie mieszając z pesto, sokiem z cytryny, oliwą i wodą. W razie potrzeby dodaj więcej soli i/lub pieprzu.
makaron-z-fasolka-szparagowa-i-falafelami

Leczo z pieczarkami, cukinią i wegańską kiełbasą

Składniki:

  • 100 g cukinii
  • 50 g papryki czerwonej
  • 50 g pieczarek
  • 1 wegańska kiełbaska (użyj ulubionej gotowej kiełbaski roślinnej)
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • ⅓ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól (około ½ łyżeczki)
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pokrojoną kiełbaskę, posiekaną cebulę i przetarty czosnek.
  2. Co jakiś czas całość mieszaj i po około 5 minutach dodaj passatę pomidorową, wodę, pokrojoną cukinię, paprykę i pieczarki.
  3. Dodaj też mieloną paprykę, sól i dopraw pieprzem. Całość wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw – czyli około 20 minut.
proste-weganskie-leczo-z-pieczarkami

Zupa kalafiorowa z pieczarkami

Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 80 g kalafiora
  • 60 g pieczarek
  • 30 g marchewki z bulionu
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Do gotującego się bulionu warzywnego dodaj różyczki kalafiora, pokrojone pieczarki i pokrojoną marchewkę z bulionu.
  2. Całość gotuj, aż kalafior będzie miękki – czyli około 10 minut. W międzyczasie zupę dopraw solą i pieprzem.
zupa-kalafiorowa-z-pieczarkami

Kasza jęczmienna z przyprawami

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 300 ml wody do ugotowania kaszy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • pieprz


Przygotowanie:

  1. Kaszę jęczmienną zalej gorącą wodą i gotuj 15-20 minut od momentu zagotowania. Co jakiś czas zamieszaj gotującą się kaszę.
  2. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami – czyli sosem sojowym, papryką mieloną, sokiem z cytryny, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
kasza-jeczmienna-z-przyprawami

Bezmięsny sos gulaszowy z tofu

Składniki:

  • 100 g tofu naturalnego
  • 40 g ogórków kiszonych
  • 40 g papryki czerwonej
  • 1 łyżka oleju
  • ⅓ cebuli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 120 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojone w kostkę tofu z pokrojoną cebulą oraz przyprawą do mięs.
  2. Następnie dodaj pokrojone ogórki kiszone, paprykę i sos sojowy. Całość zalej wodą.
  3. Zagotuj i odbierz 2 łyżki wody, które wymieszaj z łyżeczką mąki pszennej, a następnie dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj do momentu zagotowania.
sos-gulaszowy-bez-miesa-z-tofu

Aromatyczne risotto z burakiem i jabłkiem

Składniki:

  • 100 g dobrej jakości ryżu
  • 300 ml bulionu warzywnego (ewentualnie wody*)
  • 100 g ugotowanych buraków
  • 30 g jabłka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oliwy


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na oliwę ryż, posiekaną cebulę, przetarty czosnek i tymianek. Całość co jakiś czas mieszaj i podsmażaj do momentu zeszklenia ryżu.
  2. Następnie do ryżu dodaj chochelkę bulionu (lub wody). Risotto gotuj na małym ogniu i kiedy ryż wsiąknie cały bulion, dodaj kolejną chochelkę. Powtarzaj tę czynność, aby do ryżu dodać 300 ml bulionu.
  3. W międzyczasie do risotto dodaj pokrojone w kostkę buraki (wcześniej ugotowane) i pokrojone w kostkę jabłko.

*Jeśli w przepisie użyjesz wody, do risotto dodaj sól – około ½ łyżeczki.

risotto-z-burakiem-i-jablkiem

Gnocchi z pesto i płatkami drożdżowymi

Składniki:

  • 200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 80 g mąki pszennej
  • 10 g margaryny roślinnej
  • ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka pesto (użyłam bazyliowego)


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki (mogą być letnie) wymieszaj z mąką, roztopioną margaryną i solą. Wyrób zwarte i nieklejące się do rąk ciasto (w razie potrzeby do ziemniaków dodaj więcej mąki, ale im mniej mąki dodasz, tym gnocchi będą smaczniejsze).
  2. Z wyrobionego ciasta uformuj wałki o średnicy około 2 cm. Wałki pokrój na mniejsze części (po około 3 cm). Gotowe kawałki gnocchi możesz jeszcze przerolować przez widelec, aby utworzyć “rowki”.
  3. Gnocchi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Ugotowane gnocchi wymieszaj z płatkami drożdżowymi i pesto.
przepis-na-gnocchi-z-pesto-weganskie

Błyskawiczny budyń czekoladowy z płatków jaglanych

Składniki:

  • 50 g błyskawicznych płatków jaglanych
  • 180 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
  • 1 łyżka kakao
  • truskawki lub inne owoce


Przygotowanie:

  1. Płatki jaglanej zalej gorącym mlekiem roślinnym i przykryj. Odstaw na 5 minut. Następnie do płatków jaglanych dodaj syrop klonowy i kakao – całość zblenduj na gładką, puszystą masę.
  2. Budyń podawaj z truskawkami lub innymi owocami.
przepis-na-jaglany-budyn-z-kakao


Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

1 komentarzy

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.