Tartaletki z karmelem i bitą śmietaną to jeden z najpyszniejszych deserów! To połączenie jest nieziemsko pyszne, a do tego tartaletki pięknie wyglądają. Sprawdzą się na każdą okazję.
Spis treści:
Jak zrobić kruche spody do tartalerek?
Spody do tartaletek przygotowuje się z kruchego ciasta, zrobionego z mąki, masła, żółtek i cukru (lub cukru pudru). Ciasto należy schłodzić, a następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm. Z ciasta wykrawamy okręgi (nieco większe, niż średnica foremek) i okręgami wylepiamy foremki na tartaletki. Dno każdej z tartaletek polecam obciążyć – wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wysypać groch, ryż lub ceramiczne kulki. Kruche spody do tartaletek pieczemy w 180 stopniach Celsjusza – najpierw 8 minut z obciążeniem, a później około 6 minut bez obciążenia. Dokładny przepis na spody do tartaletek znajdziesz poniżej.
Jak zrobić karmel z mlekiem skondensowanym?
Aby przygotować karmel z mlekiem skondensowanym, najpierw cukier trzcinowy rozpuść w rondelku. Następnie dodaj masło i mleko skondensowane i całość gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dokładny przepis na taki karmel znajdziesz poniżej.
Jak przechowywać tartaletki z karmelem i bitą śmietaną?
Gotowe tartaletki z karmelem i bitą śmietaną należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Natomiast same kruche spody do tartaletek można przechowywać w temperaturze pokojowej (również w zamkniętym pojemniku).


Przepis na tartaletki z karmelem
Zobacz również inne przepisy na babeczki i tartaletki
- kruche babeczki z mlekiem w proszku
- babeczki z kajmakiem
- truskawkowe babeczki z kremem z białej czekolady
- tartaletki z wegańskim kremem
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


