Przepis na wytrawną tartę, która sprawdzi się na obiad, kolację, a także na imprezę. Ta pyszna tarta z kurkami i serem camembert to niezwykle aromatyczne połączenie. Zobacz przepis na tę doskonałą tartę z kurkami!
Spis treści:
Jakie przyprawy pasują do tarty z kurkami i camembertem?
Do nadzienia tarty z kurkami i camembertem zdecydowanie najlepiej pasuje sól, pieprz, a także tymianek. Warto dodać również odrobinę gałki muszkatołowej, a także szczyptę pieprzu cayenne.
Jak długo piec tartę z serem camembert i kurkami?
Aby przygotować idealną tartę z serem camembert i kurkami, najpierw należy podpiec samo kruche ciasto (przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza). Następnie na kruche ciasto wykładamy przygotowane nadzienie i całość pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Kurki do nadzienia powinny być wcześniej podsmażone przez około 10 minut.
Czy tartę z kurkami można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem?
Tak, tartę z kurkami możesz upiec wcześniej – na przykład dzień wcześniej. Przed podaniem tartę wystarczy podgrzać w piekarniku przez około 10 minut lub we frytkownicy beztłuszczowej przez około 6 minut.


Tarta z kurkami i serem camembert – PRZEPIS
składniki
Składniki na kruchy spód do tarty:
- 180 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie do tarty z kurkami i camembertem:
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 125 g śmietanki 30% (słodkiej)
- 2 jajka
- 170 g sera camembert
- sól, pieprz
przygotowanie
Jak zrobić kruchy spód do tarty z kurkami?
- Z mąki, masła, jajka i soli zarób zwarte ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt okręgu nieco większego, niż forma, w której będziesz piec tartę. Następnie przełóż rozwałkowane ciasto do formy i wyłóż spód, a także boki na wysokość 2-3 cm. Nadmiar ciasta możesz odkroić nożem.
- Spód ciasta ponakłuwaj widelcem lub obciąż (wyłóż na wierzch ciasta papier do pieczenia i na papier wysyp groch, fasolę lub ceramiczne kuleczki).
- Formę z kruchym ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz 15 minut.
Jak zrobić nadzienie do tarty z kurkami i camembertem?
- Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli są większych rozmiarów.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną cebulę i oczyszczone kurki. Podsmażaj przez około 10 minut - aż woda odparuje.
- Jajka roztrzep widelcem. Połowę sera camembert pokrój w kostkę.
- Do podsmażonych kurek dodaj śmietankę, roztrzepane jajka i ser camembert. Całość wymieszaj dokładnie i podgrzewaj na małym ogniu, aż całość trochę zgęstnieje, a ser rozpuści się. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
- Gotowe nadzienie wyłóż na wcześniej upieczony spód do tarty. Wyrównaj, a na wierzchu ułóż plasterki pozostałego sera camembert.
- Tartę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz 20-25 minut (do zarumienienia).
Zobacz również inne przepisy na inne dania z kurkami:
- pierogi z kurkami, oscypkiem i ziemniakami
- kurki smażone w słodkim syropie
- zupa z kurkami i fasolką szparagową
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



