Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDania główneTarta z kurkami i serem camembert

Tarta z kurkami i serem camembert

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Tarta z kurkami i serem camembert

Przepis na wytrawną tartę, która sprawdzi się na obiad, kolację, a także na imprezę. Ta pyszna tarta z kurkami i serem camembert to niezwykle aromatyczne połączenie. Zobacz przepis na tę doskonałą tartę z kurkami!

Jakie przyprawy pasują do tarty z kurkami i camembertem?

Do nadzienia tarty z kurkami i camembertem zdecydowanie najlepiej pasuje sól, pieprz, a także tymianek. Warto dodać również odrobinę gałki muszkatołowej, a także szczyptę pieprzu cayenne.

Jak długo piec tartę z serem camembert i kurkami?

Aby przygotować idealną tartę z serem camembert i kurkami, najpierw należy podpiec samo kruche ciasto (przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza). Następnie na kruche ciasto wykładamy przygotowane nadzienie i całość pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Kurki do nadzienia powinny być wcześniej podsmażone przez około 10 minut.

Czy tartę z kurkami można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem?

Tak, tartę z kurkami możesz upiec wcześniej – na przykład dzień wcześniej. Przed podaniem tartę wystarczy podgrzać w piekarniku przez około 10 minut lub we frytkownicy beztłuszczowej przez około 6 minut.



Tarta z kurkami i serem camembert – PRZEPIS

Tarta z kurkami i serem camembert

Tarta z kurkami i serem camembert

Drukuj
Proporcje na: formę o śr. 24 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 11 głos/y )

składniki

Składniki na kruchy spód do tarty:
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Składniki na nadzienie do tarty z kurkami i camembertem:
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 125 g śmietanki 30% (słodkiej)
  • 2 jajka
  • 170 g sera camembert
  • sól, pieprz

przygotowanie

Jak zrobić kruchy spód do tarty z kurkami?
  1. Z mąki, masła, jajka i soli zarób zwarte ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt okręgu nieco większego, niż forma, w której będziesz piec tartę. Następnie przełóż rozwałkowane ciasto do formy i wyłóż spód, a także boki na wysokość 2-3 cm. Nadmiar ciasta możesz odkroić nożem.
  3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem lub obciąż (wyłóż na wierzch ciasta papier do pieczenia i na papier wysyp groch, fasolę lub ceramiczne kuleczki).
  4. Formę z kruchym ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz 15 minut.

 

Jak zrobić nadzienie do tarty z kurkami i camembertem?
  1. Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli są większych rozmiarów.
  2. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną cebulę i oczyszczone kurki. Podsmażaj przez około 10 minut - aż woda odparuje.
  4. Jajka roztrzep widelcem. Połowę sera camembert pokrój w kostkę.
  5. Do podsmażonych kurek dodaj śmietankę, roztrzepane jajka i ser camembert. Całość wymieszaj dokładnie i podgrzewaj na małym ogniu, aż całość trochę zgęstnieje, a ser rozpuści się. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotowe nadzienie wyłóż na wcześniej upieczony spód do tarty. Wyrównaj, a na wierzchu ułóż plasterki pozostałego sera camembert.
  7. Tartę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz 20-25 minut (do zarumienienia).
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na inne dania z kurkami:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.