Tarta cytrynowa, czyli tarta z kremem lemon curd! Kruche ciasto z orzeźwiającym kremem, a całość w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału, w tym jajek. Ta pyszna tarta to klasyk!
Co to jest lemon curd?
Lemon curd to gęsty, orzeźwiający, ale również słodki krem cytrynowy. Tradycyjny lemon curd przygotujesz z dodatkiem jajek, cukru i masła.
Jak zrobić wegański lemon curd?
W wegańskiej wersji lemon curd przygotujesz bez dodatku jajek. Zamiast masła użyj margaryny roślinnej. Aby zachować gęstość kremu, którą w tradycyjnej wersji dają jajka, należy dodać mąkę – w poniższym przepisie do kremu dodałam mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Dodatkowo użyłam również mleczka kokosowego, które sprawiło, że lemon curd jest bardziej kremowy.
Jakie ciasta i desery zrobić z cytryną?
Sok z cytryny możesz użyć do wielu pysznych słodkości! Z cytryny zrobisz lemon curd, który możesz wykorzystać do przełożenia tortu, do wypełnienia kruchych babeczek, do przełożenia makaroników, a także do kruchej tarty!
Tarta cytrynowa – przepis bez jajek

składniki
Proporcje podane są na formę o średnicy 18 cm.
Jeśli posiadasz formę o średnicy 24 cm – pomnóż ilość składników 1,5 razy, a aby otrzymać ciasto o średnicy 28 cm, pomnóż składniki 2 razy.
Kruche ciasto:
- 130 g mąki (najlepiej sprawdzi się krupczatka)
- 65 g margaryny roślinnej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
Krem lemon curd:
- 100 g mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 50 g wody
- 100 g margaryny roślinnej
- 40 g mleczka kokosowego
- 45 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny (65 g soku)
- skórka z 1 cytryny (starta na małych oczkach tarki)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- duża szczypta kurkumy
- szczypta soli
przygotowanie
Przygotowanie kruchego ciasta:
- Wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie wyrób zwarte ciasto. Włóż je na 15 minut do zamrażarki.
- Następnie wylep ciastem formę na tartę i piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza (do zarumienienia).
Przygotowanie kremu lemon curd:
- Wszystkie składniki włóż do rondelka i dokładnie wymieszaj rózgą (trzepaczką). Całość postaw na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
- Gorący krem cytrynowy wylej na upieczone kruche ciasto. Odstaw do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia kremu.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?
- Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono




2 komentarze
Czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę dodać skrobię kukurydzianą?
Tak, można dodać skrobię kukurydzianą 😊