Tarta cytrynowa, czyli tarta z kremem lemon curd! Kruche ciasto z orzeźwiającym kremem, a całość w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału, w tym jajek. Ta pyszna tarta to klasyk!
Co to jest lemon curd?
Lemon curd to gęsty, orzeźwiający, ale również słodki krem cytrynowy. Tradycyjny lemon curd przygotujesz z dodatkiem jajek, cukru i masła.
Jak zrobić wegański lemon curd?
W wegańskiej wersji lemon curd przygotujesz bez dodatku jajek. Zamiast masła użyj margaryny roślinnej. Aby zachować gęstość kremu, którą w tradycyjnej wersji dają jajka, należy dodać mąkę – w poniższym przepisie do kremu dodałam mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Dodatkowo użyłam również mleczka kokosowego, które sprawiło, że lemon curd jest bardziej kremowy.
Jakie ciasta i desery zrobić z cytryną?
Sok z cytryny możesz użyć do wielu pysznych słodkości! Z cytryny zrobisz lemon curd, który możesz wykorzystać do przełożenia tortu, do wypełnienia kruchych babeczek, do przełożenia makaroników, a także do kruchej tarty!
Tarta cytrynowa – przepis bez jajek
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Wilgotna babka karmelowa – PRZEPIS
- Sałatka na każdą okazję – warstwowa z jajkami
- Znakomity przepis na imprezowego bowla
- Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
- Zdrowotne korzyści świeżo wyciskanych soków
- Najprostsza zupa z mieszanki chińskiej
2 komentarze
Czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę dodać skrobię kukurydzianą?
Tak, można dodać skrobię kukurydzianą 😊