Talarki ziemniaczane z piekarnika to przepis na szybki obiad z ziemniaków. Możesz wykorzystać je jako dodatek np. do surówki, a także do innych głównych dań.
Jak zrobić pieczone talarki z ziemniaków?
Aby przygotować pieczone talarki z ziemniaków, należy ziemniaki pokroić w równe talarki. Następnie talarki układamy w formie do zapiekania i całość zalewamy przyprawami połączonymi z olejem i wodą. Tak przygotowane ziemniaki należy zapiekać 40 minut pod przykryciem, po czym kolejne 40 minut bez przykrycia – taki czas pieczenia gwarantuje uzyskanie miękkich i aromatycznych ziemniaków!

Przepis na talarki ziemniaczane z piekarnika

składniki
- 800 g ziemniaków
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 150 ml wody
przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w talarki o szerokości około 2 mm – ważne, aby talarki miały równą szerokość (gwarantuje to równomierne upieczenie wszystkich talarków).
- Pokrojone ziemniaki ułóż obok siebie pionowo lub pod małym kątem w formie do zapiekania.
- Pozostałe składniki, czyli tymianek, czosnek granulowany, ostrą paprykę, pieprz, sól, olej oraz wodę wymieszaj i zalej nimi ziemniaki – tak, aby przyprawy równomiernie pokryły ziemniaki.
- Całość przykryj pokrywą naczynia lub folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz 40 minut z termoobiegiem, a następnie piecz kolejne 40 minut bez przykrycia (również z termoobiegiem).
- Gotowe ziemniaki możesz podać z ulubioną surówką lub jako dodatek do dania głównego.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!



