Czy taco można zrobić samemu? Oczywiście! I nie jest to trudne. Wystarczy zrobić ciasto, odpowiednio je usmażyć, a do środka nałożyć ulubione dodatki – tradycyjnie znajduje się tam mięso, czerwona fasolka, kukurydza i inne warzywa. Ja postawiłam na lekką wegańską sałatkę, która idealnie pasuje też na grilla lub do innych przekąsek. Pojawia się jedno pytanie – w jaki sposób usmażyć ciasto, aby powstał kształt łódek? Odpowiedź znajdziesz w filmie, w którym pokazałam bardzo łatwy trik, który sprawdził się już za pierwszym razem. Czas więc przygotować składniki i cieszyć się meksykańską przekąską! 🙂

składniki
Ciasto:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki oliwy
Sałatka:
- cukinia podsmażona z cebulą
- ugotowany brokuł
- pomidor
- świeży ogórek
- zamarynowane na noc w przyprawach i podsmażone tofu
Dodatkowo:
- tłuszcz (najlepiej olej rzepakowy) do smażenia taco
przygotowanie
Przygotowanie przepisu przedstawiłam w filmiku powyżej 🙂
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW