Najlepszym sposobem na szybkie zaspokojenie ochoty na słodycze jest przygotowanie deseru bez pieczenia. Tym razem zainspirowałam się ciastem “Malinowa chmurka” i stworzyłam bardzo szybką wersję deseru z herbatnikami, dżemem malinowym, bitą śmietaną i migdałami – jest to bardzo uproszczona wersja znanego ciasta, ale zaspokoi każdego łasucha 🙂

składniki
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g dżemu malinowego
- 90 g herbatników
- garść płatków migdałowych
przygotowanie
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj do niej cukier puder oraz cukier waniliowy. Możesz również dodać fix do śmietany, zwłaszcza jeśli deser nie będzie spożywany tego samego dnia.
- Przygotuj 6 szklanek i na spodzie każdej ułóż warstwę pokruszonych herbatników. Kolejna warstwa to dżem malinowy. Na koniec nałóż bitą śmietanę (najlepiej za pomocą szprycy). Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Deser jest gotowy! Najlepiej smakuje schłodzony.