Przepis na kremówkę w formie deseru w pucharku! Ta szybka kremówka jest propozycją bez pieczenia. Zrobisz ją bardzo szybko, a mały i elegancki deserek sprawdzi się dosłownie na każdą okazję.
Jak zrobić kremówkę w pucharku?
Przepis na kremówkę w pucharku jest niezwykle prosty. Wystarczy, że przygotujesz budyniowy krem do kremówki, a następnie letni krem ułożysz w pucharkach lub kubeczkach, przekładając go pokrojonymi paluszkami ptysiowymi. Dokładne proporcje składników oraz przepis na kremówkę bez pieczenia w pucharku znajdziesz poniżej.
Zobacz inne przepisy na desery w pucharkach.
Szybka kremówka w pucharku – PRZEPIS
składniki
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 80 g paluszków ptysiowych (słomki ptysiowej)
przygotowanie
- Przygotuj 6 kubeczków do deserków – użyłam kubeczków o pojemności 180 ml. Możesz również użyć małych szklanek lub słoiczków.
- Jajka wymieszaj dokładnie z mąką pszenną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Mleko zagotuj z dodatkiem masła. Następnie dodaj jajka z mąką i cukrem. Całość mieszaj cały czas i od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez minutę, mieszając (polecam mieszać mikserem. Dzięki temu krem będzie idealnie gładki.
- Gotowy krem przykryj i odstaw na 10 minut do lekkiego wystudzenia.
- W tym czasie paluszki ptysiowe (słomkę ptysiową) pokrój na mniejsze części – ja każdą słomkę pokroiłam na 4-5 części.
- Na spodzie każdego z kubeczków ułóż jedną warstwę pokrojonych paluszków ptysiowych.
- Na warstwę paluszków ptysiowych wyłóż połowę letniego kremu. Krem wyrównaj – polecam to robić za pomocą łyżeczki zamoczonej wcześniej w zimnym mleku lub wodzie (wtedy krem nie będzie przylepiał się do łyżeczki).
- Następnie wyłóż kolejną warstwę paluszków ptysiowych, a na nie drugą część kremu. Na wierzchu deserków wyłóż trzecią warstwę paluszków ptysiowych. Odstaw do wystudzenia kremu.
- Przed podaniem deserki posyp cukrem pudrem.
Tutaj znajdziesz przepis na tradycyjną kremówkę.
Zobacz również inne przepisy na desery w pucharkach:
Jak zrobić dobry krem do kremówki?
Dobry krem do tradycyjnej kremówki składa się z mleka, jajek, cukru, mąki pszennej i masła. Można również dodać cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Jajka mieszamy z mąką i cukrem. Mleko zagotowujemy z masłem, po czym dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, podgrzewając. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez minutę. Krem gotowy!
Czym zastąpić ciasto francuskie w kremówce?
Zamiast ciasta francuskiego do kremówki możesz użyć paluszków ptysiowych lub groszku ptysiowego. Możesz również zrobić kremówkę na kruchym cieście, a także na biszkopcie.