Zainspirowana szwajcarską tartą ze śliwkami stworzyłam swoją wersję tarty na bezglutenowym spodzie. Na pewno posmakuje każdemu, kto lubi śliwki!
Kruche ciasto, śliwki, płatki migdałowe i krem, którego smak przypomina budyniowy serek – zapraszam do obejrzenia przepisu. Dokładny jego zapis znajdziecie poniżej 🙂
składniki
Ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 150 g mąki jaglanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 1 kg dojrzałych śliwek
- 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
- 100 ml śmietanki 30%
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki (ryżowa)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
przygotowanie
- Ze składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto – na początku składniki siekaj nożem, a dopiero na końcu należy zagnieść je ręką. Ciasto włóż do zamrażarki na około 10 minut.
- Po tym czasie ciasto wyłóż na formę do tarty i nakłuj je widelcem, Wierzch posyp płatkami migdałowymi i całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
- Po 10 minutach ciasto wyciągnij z piekarnika i poukładaj na nim pokrojone na połówki lub ćwiartki śliwki. Całość ponownie włóż do piekarnika na 10 minut.
- W tym czasie do miski daj śmietankę, mleko, 2 jajka, 2 łyżki mąki oraz po łyżeczce cukru wanilinowego i białego lub trzcinowego. Całość dokładnie zmiksuj.
- Po 10 minutach powstały krem wylej na wierzch tarty i włóż do piekarnika na około 25 minut. Ważne, aby krem przez ten czas ściął się.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.