Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze, bo właśnie u mnie znajdziecie ten przepis! ?
Jak powszechnie wiadomo, ciasto francuskie nie jest produktem zdrowym, jednak szarlotka przygotowana za jego pomocą posiada co najmniej dwie zalety – jest mega szybka oraz wegańska! I oczywiście trzecia zaleta – jest pyszna ? Zapraszam, bo uważam, że warto poznać ten smak, a ciasto francuskie zjedzone raz na jakiś czas nie jest grzechem ?

składniki
Składniki na szarlotkę z połówkami jabłek:
- ciasto francuskie (1 sztuka)
- 3 jabłka
- cynamon, cukier waniliowy
- cukier puder
przygotowanie
Jak zrobić szarlotkę z połówkami jabłek?
- Jabłka obierz, przekrój na połówki i z każdej wydrąż gniazda nasienne (nożem lub łyżeczką).
- Ciasto francuskie przekrój na pół. Na jednej części ułóż połówki jabłek i posyp je cynamonem, możesz również posypać cukrem waniliowym.
- Jabłka przykryj drugą częścią ciasta, dociskając brzegi.
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz 25 – 30 minut (do lekkiego zarumienienia ciasta).
- Kiedy ciasto ostygnie, oprósz je cukrem pudrem. Szarlotkę możesz również podawać na ciepło.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz