Przepisz na pyszny jabłecznik ze śliwkami na kruchym cieście. Ta szarlotka z pianką jest najlepsza, jaką jadłam! Zobacz przepis i sprawdź jak zrobić to proste ciasto z jabłkami i bezą.
Szarlotka to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast. Sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy lub ciasto na spotkanie ze znajomymi. Posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym – również tym wybrednym.
Jak zrobić szarlotkę z pianką na kruchym cieście?
W tym przepisie do jabłek dodałam również śliwki – dzięki temu ciasto ma jeszcze więcej smaku! Możesz pominąć śliwki i zrobić swoją szarlotkę tylko z jabłkami.
Na spodzie znajduje się kruche ciasto, następnie warstwa śliwek i jabłek z cynamonem. Na owoce należy przygotować pianę z białek – czyli bezę, a na wierzch dajemy starte kruche ciasto z dodatkiem kakao.
Aby zrobić ciasto, przygotuj następujące składniki:
- mąka pszenna – użyłam krupczatki, ale może być również tortowa
- masło
- jajka
- cukier
- kakao
- śliwki
- jabłka
- cynamon
- cukier waniliowy
- sok z cytryny
- bułka tarta
- skrobia ziemniaczana
Dokładny przepis oraz proporcje składników na ten jabłecznik ze śliwkami znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na ciasta z jabłkami:
- szarlotka z dżemem
- jabłecznik z orzechami i ciastem marchewkowym
- szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim


PRZEPIS – SZARLOTKA Z PIANKĄ I ZE ŚLIWKAMI

składniki
Składniki na kruche ciasto na szarlotkę:
- 400 g mąki (użyłam krupczatki)
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 kopiaste łyżeczki kakao – do 1/3 części ciasta
Składniki na warstwę jabłek i śliwek:
- 500 g śliwek
- 1,5 – 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki bułki tartej
Składniki na bezę do szarlotki:
- 4 białka
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić kruche ciasto do szarlotki?
- Z mąki, schłodzonego masła, żółtek i cukru zarób zwarte ciasto. Oddziel jedną trzecią całości i dodaj do niej kakao – ponownie zarób tę część, mieszając ją z kakao.
- Obydwie części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Jak przygotować jabłka i śliwki do ciasta?
- Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
- Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z cynamonem, cukrem waniliowym, cukrem, sokiem z cytryny i bułką tartą. Jeśli używasz kwaśnych jabłek, możesz dodać więcej cukru. Jeśli natomiast użyjesz bardzo soczystych jabłek, odciśnij nadmiar soku rękoma.
Jak zrobić bezę do szarlotki?
- Białka ubij na sztywno. Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Czas ubijania pomiędzy kolejnymi łyżkami cukru powinien wynosić około minuty. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
Jak zrobić szarlotkę z pianką?
- Przygotuj formę 24×24 cm. Jeśli chcesz zrobić szarlotkę na dużą blachę, to pomnóż ilość składników 1,5 raza.
- Na spód formy pokrusz schłodzone jasne ciasto – wyrównaj je i lekko dociśnij. Możesz też rozwałkować ciasto na wielkość formy.
- Następnie ułóż połówki śliwek, a na nie wyłóż starte jabłka. Wyrównaj i na jabłka wyłóż pianę z białek. Na wierzch jabłek zetrzyj na grubych oczkach tarki ciemną część kruchego ciasta.
Ile czasu i w jakiej temperaturze piec szarlotkę z bezą?
- Ciasto piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
Sprawdź przepisy na inne ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych



