Przepis na szarlotkę idealną! Ta szarlotka na kruchym cieście z bezą sprawdzi się jako deser na każdą okazję.
Jakie jabłka są najlepsze do szarlotki?
Do szarlotki, zwłaszcza tej z bezą, najbardziej polecane są lekko kwaśne jabłka o twardszej konsystencji. Dobrym wyborem będą antonówki, szare renety, a także odmiana ligol.
Czy do szarlotki można dodać brązowy cukier?
Tak, zarówno do ciasta kruchego, do jabłek oraz do bezy można dodać cukier brązowy lub trzcinowy.
Jak przechowywać szarlotkę, aby beza pozostała chrupiąca?
Upieczoną szarlotkę z bezą najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, w zamkniętym pojemniku lub przykrytą ręcznikiem papierowym. Szarlotkę z bezą można również przechowywać w lodówce, ale w tym przypadku przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby beza nie zrobiła się wilgotna i miękka.
Przepis – szarlotka na kruchym cieście z bezą
Zobacz również inne przepisy na ciasta z jabłkami:
- szarlotka z pianką ze śliwkami
- fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych
- kruche ciasto z jabłkami i dżemem
- ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką