Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaSzarlotka bez pieczenia! Wegańska fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych

Szarlotka bez pieczenia! Wegańska fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
szarlotka-bez-pieczenia-fit-weganska-przepis

Szarlotka bez pieczenia z budyniem na spodzie z płatków owsianych! To przepis na zdrowe ciasto z jabłkami w wersji wegańskiej – czyli bez jajek, bez mleka i innych produktów odzwierzęcych. Szarlotkę możesz przygotować w wersji niskokalorycznej – wystarczy, że jako słodzika użyjesz erytrytolu.

Jak zrobić zdrową wegańską szarlotkę?

Przygotowanie fit szarlotki to bardzo prosta sprawa! Spód ciasta zrobisz z płatków owsianych zalanych gorącą wodą i wymieszanych z olejem kokosowym oraz słodzikiem.

Najważniejszą częścią przepisu oczywiście są jabłka. Talarki jabłek prażymy na tłuszczu, a na koniec mieszamy je z budyniem. To wszystko!



Szarlotka bez pieczenia – prosty przepis

szarlotka-bez-pieczenia-fit-weganska-przepis

Szarlotka bez pieczenia na spodzie z płatków owsianych

Drukuj
Proporcje na: formę o średnicy 18 cm Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 1 głos/y )

składniki

Proporcje podane są na formę o średnicy 18 cm. Jeśli posiadasz formę o średnicy 24 cm – pomnóż ilość składników 1,5 razy, a aby otrzymać tort o średnicy 28 cm, pomnóż składniki 2 razy.

Spód:
  • 100 g płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
  • 80 ml wody
  • 20 g oleju kokosowego lub margaryny
  • 2 łyżki cukru (można zamienić na erytrytol lub ksylitol)

 

Jabłka:
  • 500-600 g jabłek (po obraniu około 350 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 20 g oleju kokosowego lub margaryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki cukru (można zamienić na erytrytol lub ksylitol)
  • 40 g waniliowego budyniu (jedno opakowanie)
  • 150 ml mleka roślinnego

przygotowanie

  1. Aby przygotować spód ciasta, płatki owsiane zalej 80 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Olej kokosowy lub margarynę roztop, a następnie wymieszaj z płatkami owsianymi. Dodaj też cukier lub inny słodzik.
  2. Powstałą masę wyłóż na spód formy i rękoma lub łyżką wyrównaj ją, wylepiając również boki formy na wysokość 2-3 cm.
  3. Jabłka obierz i pokrój w talarki. W rondelku rozpuść olej kokosowy (lub margarynę). Dodaj talarki jabłek, cynamon, sok z cytryny i cukier (ilość słodzika dostosuj do jabłek - jeśli używasz słodkich jabłek dodaj 2 łyżki cukru, a jeśli kwaśnych - możesz dodać 3-4 łyżki cukru).
  4. Całość podgrzewaj na małym ogniu przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Jabłka powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się.
  5. Po 5-7 minutach do jabłek dodaj proszek budyniowy wymieszany z mlekiem roślinnym. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Gotową masę wyłóż na owsiany spód. Wyrównaj, wierzch możesz posypać cynamonem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

2 komentarze

Jola 1 października 2023 - 09:00

Ile kalorii ma całość ciasta w wersji bez cukru?

Odpowiedz
Via Gusto 2 października 2023 - 08:02

Całe ciasto bez cukru ma około 1150 kalorii 😊

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.