Szarlotka bez pieczenia z budyniem na spodzie z płatków owsianych! To przepis na zdrowe ciasto z jabłkami w wersji wegańskiej – czyli bez jajek, bez mleka i innych produktów odzwierzęcych. Szarlotkę możesz przygotować w wersji niskokalorycznej – wystarczy, że jako słodzika użyjesz erytrytolu.
Jak zrobić zdrową wegańską szarlotkę?
Przygotowanie fit szarlotki to bardzo prosta sprawa! Spód ciasta zrobisz z płatków owsianych zalanych gorącą wodą i wymieszanych z olejem kokosowym oraz słodzikiem.
Najważniejszą częścią przepisu oczywiście są jabłka. Talarki jabłek prażymy na tłuszczu, a na koniec mieszamy je z budyniem. To wszystko!

Szarlotka bez pieczenia – prosty przepis

składniki
Proporcje podane są na formę o średnicy 18 cm. Jeśli posiadasz formę o średnicy 24 cm – pomnóż ilość składników 1,5 razy, a aby otrzymać tort o średnicy 28 cm, pomnóż składniki 2 razy.
Spód:
- 100 g płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
- 80 ml wody
- 20 g oleju kokosowego lub margaryny
- 2 łyżki cukru (można zamienić na erytrytol lub ksylitol)
Jabłka:
- 500-600 g jabłek (po obraniu około 350 g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 20 g oleju kokosowego lub margaryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-4 łyżki cukru (można zamienić na erytrytol lub ksylitol)
- 40 g waniliowego budyniu (jedno opakowanie)
- 150 ml mleka roślinnego
przygotowanie
- Aby przygotować spód ciasta, płatki owsiane zalej 80 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Olej kokosowy lub margarynę roztop, a następnie wymieszaj z płatkami owsianymi. Dodaj też cukier lub inny słodzik.
- Powstałą masę wyłóż na spód formy i rękoma lub łyżką wyrównaj ją, wylepiając również boki formy na wysokość 2-3 cm.
- Jabłka obierz i pokrój w talarki. W rondelku rozpuść olej kokosowy (lub margarynę). Dodaj talarki jabłek, cynamon, sok z cytryny i cukier (ilość słodzika dostosuj do jabłek – jeśli używasz słodkich jabłek dodaj 2 łyżki cukru, a jeśli kwaśnych – możesz dodać 3-4 łyżki cukru).
- Całość podgrzewaj na małym ogniu przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Jabłka powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się.
- Po 5-7 minutach do jabłek dodaj proszek budyniowy wymieszany z mlekiem roślinnym. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Gotową masę wyłóż na owsiany spód. Wyrównaj, wierzch możesz posypać cynamonem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis




2 komentarze
Ile kalorii ma całość ciasta w wersji bez cukru?
Całe ciasto bez cukru ma około 1150 kalorii 😊