Artykuł sponsorowany
Szampan Krug to białe wino musujące powstające w jednym z najsłynniejszych domów szampańskich, jakim jest Champagne Krug mieszczący się we francuskiej Szampanii. Dom Champagne Krug ma długoletnie tradycje – został założony w 1845 roku, a obecnie jednym z udziałowców jest Luis Vitton. Szampany Krug uchodzą za najlepsze na świecie i produkowane są z zachowaniem najwyższej staranności.
Co wyróżnia szampany Krug?
Szampany Krug powstają wyłącznie z kilku odmian winorośli, a dokładnie z Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Okres leżakowania wynosi co najmniej pięć lat, a dokładny czas potrzebny na dojrzewanie zależny jest od rodzaju trunku. Znamienne jest to, że szampan Krug może być butelkowany tylko przez dwa miesiące w roku, czyli w kwietniu i maju. Flagowym szampanem domu Champagne Krug jest Krug Grande, który powstaje ze 120 win bazowych o różnych rocznikach. Dostępne są także wina rocznikowe, na przykład Krug Vintage. Dzięki opanowanej do perfekcji sztuce łączenia win różnych roczników szampany Krug wyróżnia bogactwo aromatów i niesamowity smak, doceniany przez koneserów na całym świecie. Średni czas produkcji szampanów Krug od zerwania winorośli do butelkowania wynosi aż 20 lat, co dowodzi wyjątkowej wręcz jakości. Wino najpierw trafia do małych dębowych beczek, gdzie przechodzi proces pierwszej fermentacji, a następnie leżakowane jest w beczkach stalowych.
Obecnie Krug liczy 21 ha winnic, co zaspokaja część potrzeb winiarni, a reszta pochodzi od kontraktowych winiarzy, którzy zaopatrują dom szampański od kilku pokoleń. Sumaryczna powierzchnia wszystkich winnic wynosi aż 50 ha. Szampan Krug to jedyny szampan tej klasy, który korzysta z odmian pinot meunier i jest to jedna z cech charakterystycznych marki Krug.
Najsłynniejsze domy szampańskie
Wieloletnią tradycją może się pochwalić także dom szampański Ruinart, a historia tej marki sięga aż 300 lat. Ruinart Champagne eszampan powstaje wyłącznie z winogron Chardonnay, którym zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i aromat. Co ciekawe, szampan dojrzewa od 3 do 12 lat w historycznej kopalni kredy. Długoletnią, bo sięgającą 250 lat historia może poszczycić się także marka Armand De Brignac, która produkuje szampany w kameralnej manufakturze i zatrudnia zaledwie garstkę ludzi. Ciekawostkę stanowi fakt, że szampan Armand de Brignac dojrzewa aż 30 metrów pod ziemią w najgłębszych piwnicach Francji. Szampan Armand de Brignac cechuje się lekko kwasowym aromatem i soczystym owocowym smakiem oraz perlistą teksturą.