Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaŚwiąteczny Pleśniak (kruche ciasto piernikowe z wiśniami)

Świąteczny Pleśniak (kruche ciasto piernikowe z wiśniami)

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
świąteczny Pleśniak (kruche ciasto piernikowe z wiśniami)

Pleśniak w wersji świątecznej! Kruche ciasto piernikowe z wiśniami i piernikową pianką smakuje przepysznie. To ciasto jest doskonałym wyborem na świąteczny stół.

Czy do ciasta można użyć innych owoców?

Tak, to kruche ciasto piernikowe możesz przygotować z innymi owocami zamiast wiśni. Świetnie sprawdzą się maliny lub śliwki.

Ile czasu i w jakiej temperaturze piec ciasto Pleśniak?

Ciasto Pleśniak (zarówno ten w świątecznej wersji, jak i tradycyjnej) należy piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jak przechowywać ciasto Pleśniak z wiśniami?

Upieczone ciasto przechowuj w chłodnym miejscu. Dobrym wyborem będzie chłodna spiżarnia. Jednak pamiętaj, aby ciasto włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika lub szczelnie owinąć folią spożywczą, by zachowało swoją kruchość. Jest to szczególnie ważne, gdy przechowujesz ciasto w wilgotnym miejscu, jak lodówka. Ciasto Pleśniak możesz również zamrozić.



Przepis na kruche ciasto piernikowe z wiśniami

świąteczny Pleśniak (kruche ciasto piernikowe z wiśniami)

Świąteczny Pleśniak z wiśniami

Drukuj
Proporcje na: dużą blachę (24x36 cm) Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 15 głos/y )

składniki

Składniki na kruche ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 6 żółtek
  • 140 g cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 40 g przyprawy do piernika

 

Składniki na piankę:
  • 6 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru
  • 20 g przyprawy do piernika

 

Dodatkowo:
  • 800 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru

przygotowanie

Proporcje są na dużą formę, czyli taką o wymiarach 36x24 cm.

  1. Mrożone wiśnie rozmroź przed przygotowaniem ciasta. Wiśnie umieść na sitku, aby odciekły.
  2. Do miski daj 700 g mąki, 350 g dobrze schłodzonego masła (posiekanego na mniejsze kawałki), 6 żółtek, 140 g cukru i 3 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto wyrób mikserem/robotem (hakami do ciasta) lub ręcznie (kruche ciasto należy wyrobić szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi). Ciasto powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję.
  3. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 40 g przyprawy do piernika i wyrób ciasto, aż przyprawa do piernika połączy się z ciastem.
  4. Obydwie części ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10-15 minut.
  5. W tym czasie przygotuj białka. 6 białek ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i cały czas mieszając, dodawaj partiami 120 g cukru pudru. Na koniec dodaj 20 g przyprawy do piernika.
  6. Rozmrożone, odsączone z wody wiśnie wymieszaj z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 70 g cukru.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  8. Przygotuj dużą formę do pieczenia - wyłóż ją papierem do pieczenia.
  9. Na spód formy zetrzyj na tarce (na dużych oczkach) jasną część schłodzonego kruchego ciasta. Ciasto delikatnie dociśnij dłonią i wyłóż wiśnie. Następnie wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj na tarce drugą część ciasta (czyli tę z przyprawą do piernika).
  10. Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45 minut.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na ciasta na kruchym cieście


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.