Pleśniak w wersji świątecznej! Kruche ciasto piernikowe z wiśniami i piernikową pianką smakuje przepysznie. To ciasto jest doskonałym wyborem na świąteczny stół.
Czy do ciasta można użyć innych owoców?
Tak, to kruche ciasto piernikowe możesz przygotować z innymi owocami zamiast wiśni. Świetnie sprawdzą się maliny lub śliwki.
Ile czasu i w jakiej temperaturze piec ciasto Pleśniak?
Ciasto Pleśniak (zarówno ten w świątecznej wersji, jak i tradycyjnej) należy piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Jak przechowywać ciasto Pleśniak z wiśniami?
Upieczone ciasto przechowuj w chłodnym miejscu. Dobrym wyborem będzie chłodna spiżarnia. Jednak pamiętaj, aby ciasto włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika lub szczelnie owinąć folią spożywczą, by zachowało swoją kruchość. Jest to szczególnie ważne, gdy przechowujesz ciasto w wilgotnym miejscu, jak lodówka. Ciasto Pleśniak możesz również zamrozić.
Przepis na kruche ciasto piernikowe z wiśniami
Zobacz również inne przepisy na ciasta na kruchym cieście:
- makowiec z wiśniami
- sernik Pani Walewska
- kruche ciasto ze śliwkami
- ciasto Królewiec – sprawdzony przepis
- kruche ciasto z kiwi