Strona główna PrzepisyOkazjaBoże NarodzenieŚwiąteczny likier orzechowy! PRZEPIS na domowy likier korzenny z miodem

Świąteczny likier orzechowy! PRZEPIS na domowy likier korzenny z miodem

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
świąteczny likier orzechowy - przepis

UWAGA! Przepis z alkoholem – jeśli nie masz ukończone 18 lat, przejdź na stronę główną.

Świąteczny likier orzechowy, czyli przepis na pyszny domowy likier z masłem orzechowym, miodem, korzennymi przyprawami i mlekiem skondensowanym. Przepis idealny na Święta, ale również na inne okazje.

Jakie alkohole podać na Święta?

Do świątecznych dań oraz jako prezent na Święta pasuje wiele alkoholi! Doskonale sprawdzi się wino oraz grzaniec, a także korzenne likiery. Zdecydowanie polecam te domowej roboty!

Przepis na pyszny grzaniec z whisky znajdziesz tutaj – https://viagusto.pl/grzaniec-z-whisky/

Jak zrobić domowy likier?

Sposobów na zrobienie domowego likieru jest kilka. Jako bazę możesz użyć zarówno wódki, jak i innych alkoholi – na przykład rumu lub brandy. Do alkoholu najczęściej dodajemy mleko skondensowane lub śmietankę 30%. Należy również dodać odpowiednie dodatki – mogą to być przyprawy, a także inne składniki. Sprawdź przepis na pyszny likier – recepturę znajdziesz poniżej!


Świąteczny likier korzenny – PRZEPIS

świąteczny likier orzechowy - przepis

Korzenny likier orzechowy z miodem

Drukuj
Proporcje na: 850 ml
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 28 głos/y )

składniki

Składniki na likier z miodem i imbirem:
  • 500 ml wódki
  • 350 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
  • 15-20 goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • 70-100 g miodu
  • 40 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

przygotowanie

Jak zrobić likier na Święta?
  1. Do wódki dodaj goździki, cynamon, miód, masło orzechowe i mielony imbir. Dokładnie wymieszaj i przelej do czystej butelki. Odstaw na 5 dni do lodówki, aby całość nabrała intensywnego smaku. Codziennie wstrząsaj butelką.
  2. Po 5 dniach wódkę przelej przez drobne sitko lub przez gazę.
  3. Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj i gotowe! Likier przechowuj w lodówce i wstrząśnij przed podaniem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne nalewki i napoje – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.