3,tys.
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, na tę okazję mam dla Was świąteczne ciastka – choinki. Ciasteczka mają zielony kolor, który zawdzięczają szpinakowi. Do przepisu wykorzystałam produkty bezglutenowe. Choineczki są także wegańskie.
Jestem pewna, że stworzą one odpowiedni klimat na Waszych świątecznych stołach. Ciastka śmiało można powiesić na choince.
Zapraszam do obejrzenia przepisu 🙂
składniki
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1 szklanka oleju kokosowego (możesz też użyć innego wybranego oleju)
- 100 g cukru
- 2/3 szklanki mąki kokosowej (ok. 120 g)
- 40 g kokosu
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli
Do dekoracji:
- czekolada
- kokos
- posypka czekoladowa
przygotowanie
- Szpinak wyciągnij z zamrażarki i poczekaj do jego rozmrożenia. Teraz odciśnij szpinak z wody.
- Olej kokosowy roztop w kąpieli wodnej (możesz też użyć innego oleju, na przykład słonecznikowy).
- Rozmrożony szpinak i olej zblenduj razem tak, aby jak najbardziej rozdrobnić szpinak.
- Do szpinaku i oleju dodaj mąkę, cukier, kokos, masło orzechowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Powstałe ciasto włóż na 20 minut do zamrażarki.
- Teraz odbierz część ciasta i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrój choinki lub inne kształty. Gotowe ciasteczka piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza - tak, aby ciastka lekko się zarumieniły i stwardniały.
- Ciasteczka ozdób czekoladą, kokosem i posypką. Możesz też użyć innych ozdób - na przykład zrobić kolorowe bombki.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Koktajl warzywny z blendera

- Lekkie sałatki na imprezy (10 przepisów)

- Mój sprawdzony przepis na kluski śląskie

- Sałatka z czerwoną fasolą z orzechami

- 5 przepisów na najlepsze zupy na zimę

- Cudowny sernik Kinder Country
