Surówka z rzodkiewką i surowym brokułem to przepis na świeżą i bardzo prostą surówkę do obiadu. Świetnie sprawdzi się również na grilla.
Jak zrobić surówkę z surowym brokułem?
Aby przygotować surówkę z surowym brokułem należy zetrzeć lub drobno posiekać brokuły, a następnie je nasolić i odstawić. Dzięki temu brokuły zmiękną i będą pyszniejsze. Po 40 minutach do brokułów dodajemy startą rzodkiewkę, szczypiorek, oliwę oraz pieprz. Gotowe!

Surówka z rzodkiewką i brokułem – przepis

składniki
- 500 g brokułu
- 300 g rzodkiewki (jeden duży pęczek)
- pęczek szczypiorku
- 1,5 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
przygotowanie
- Różyczki brokułu zetrzyj na szatkownicy (tak, jak ogórki do mizerii) lub pokrój nożem na drobne paski. Do startego brokułu dodaj pół łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw na 40 minut, aby brokuł zmiękł.
- Rzodkiewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Szczypiorek posiekaj.
- Po 40 minutach do brokułu dodaj startą rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i oliwę. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem, ewentualnie solą do smaku.
Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem


