Surówka do obiadu z warzyw pokrojonych w słupki! Cukinia, papryka, marchewka i świeży ogórek – warzywa są marynowane przez dobę w zalewie z octem jabłkowym.
Ta sałatka w stylu koreańskim pasuje do tradycyjnych polskich obiadów, a także do dań kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków i mielonych, do klusek śląskich, a także do makaronu ryżowego, sajgonek, czy ryżu z sosem curry.
Dzięki marynowaniu warzywa mają jeszcze więcej smaku. Marchewka i papryka pozostają lekko chrupiące, a ogórek i cukinia pod wpływem marynowania stają się miękkie – jest to idealne połączenie.
Lubię, kiedy surówka na stole podana jest w ładnej salaterce – w przypadku surówek najlepiej sprawdzą się średniej wielkości miseczki. Tę sałatkę podałam w salaterce, od której ciężko oderwać wzrok!
Jest to miska La Rochere z kolekcji Blossom. Ma piękny kształt z wypukłym wzorem, który odbija światło.
Szkło La Rochere to elegancka francuska zastawa wysokiej jakości. Tutaj znajdziecie wszystkie produkty – https://e-kuchcikowo.pl/larochere

Z czego składa się ta świeża sałatka do obiadu?
- świeży ogórek
- czerwona papryka
- marchewka
- cukinia
Warzywa są marynowane przez dobę w zalewie z octu jabłkowego, wody, cukru i soli.
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne przepisy na sałatki ze świeżymi warzywami.
PRZEPIS – surówka do obiadu

składniki
Składniki na surówkę z cukinią i papryką:
- 2 duże ogórki gruntowe (lub 3 mniejsze)
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cukinia
Składniki na zalewę do marynowania:
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
przygotowanie
- Ogórki i marchewkę obierz. Wszystkie warzywa pokrój w słupki o długości 5-7 cm i szerokości 2 mm. Im cieńsze słupki, tym smaczniejsza będzie surówka.
- Pokrojone warzywa wymieszaj z octem jabłkowym, wodą, cukrem i 1/2 łyżeczki soli. Przykryj i odstaw na dobę do lodówki.
- Następnego dnia warzywa odcedź z wody i odciśnij je rękoma. Wymieszaj z oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych



Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.