Surówka do obiadu z warzyw pokrojonych w słupki! Cukinia, papryka, marchewka i świeży ogórek – warzywa są marynowane przez dobę w zalewie z octem jabłkowym.
Ta sałatka w stylu koreańskim pasuje do tradycyjnych polskich obiadów, a także do dań kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków i mielonych, do klusek śląskich, a także do makaronu ryżowego, sajgonek, czy ryżu z sosem curry.
Dzięki marynowaniu warzywa mają jeszcze więcej smaku. Marchewka i papryka pozostają lekko chrupiące, a ogórek i cukinia pod wpływem marynowania stają się miękkie – jest to idealne połączenie.
Lubię, kiedy surówka na stole podana jest w ładnej salaterce – w przypadku surówek najlepiej sprawdzą się średniej wielkości miseczki. Tę sałatkę podałam w salaterce, od której ciężko oderwać wzrok!
Jest to miska La Rochere z kolekcji Blossom. Ma piękny kształt z wypukłym wzorem, który odbija światło.
Szkło La Rochere to elegancka francuska zastawa wysokiej jakości. Tutaj znajdziecie wszystkie produkty – https://e-kuchcikowo.pl/larochere
Z czego składa się ta świeża sałatka do obiadu?
- świeży ogórek
- czerwona papryka
- marchewka
- cukinia
Warzywa są marynowane przez dobę w zalewie z octu jabłkowego, wody, cukru i soli.
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na sałatki ze świeżymi warzywami.
PRZEPIS – surówka do obiadu
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na rurki z kremem budyniowym
- Deserki z mascarpone – 15 prostych przepisów
- Deser bananowy na zimno (w pojemniczku)
- Dobry placek drożdżowy z serem – jak u babci!
- Racuchy drożdżowe kładzione łyżką – przepis z budyniem
- Kawowe ciasteczka z bezą i malinowym kremem!
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.