Na pewno doskonale znacie amoniaczki – kruche i bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Zrobiłam je w tradycyjny sposób, a więc maczane w białku i cukrze. Użyłam mąki orkiszowej oraz brązowego cukru, zapraszam Was do zapoznania się z przepisem 🙂

składniki
- 450 g mąki (u mnie orkiszowa)
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 10 g amoniaku
- dodatkowo białko i cukier
przygotowanie
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto – mąkę mieszamy wraz z cukrem i amoniakiem, następnie całość siekamy z masłem i jajkami.
- Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5 cm i wykrawamy z niego ciastka.
- Wykrojone ciastka maczamy w białku, a następnie w cukrze.
- Pieczemy na złoty kolor – około 20 minut.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najlepsza sałatka z burakiem i serem feta
- Proteinowy piernik z wiśniami – PRZEPIS
- Zapiekany makaron jak Burger Drwala! (elektryczny Lunch Box)
- Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – idealne na Święta
- Domowa gorąca czekolada z cynamonem i imbirem
- Desery z czekoladą, które warto przygotować