Na pewno doskonale znacie amoniaczki – kruche i bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Zrobiłam je w tradycyjny sposób, a więc maczane w białku i cukrze. Użyłam mąki orkiszowej oraz brązowego cukru, zapraszam Was do zapoznania się z przepisem 🙂

składniki
- 450 g mąki (u mnie orkiszowa)
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1 dag amoniaku
- dodatkowo białko i cukier
przygotowanie
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto – mąkę mieszamy wraz z cukrem i amoniakiem, następnie całość siekamy z masłem i jajkami.
- Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5 cm i wykrawamy z niego ciastka.
- Wykrojone ciastka maczamy w białku, a następnie w cukrze.
- Pieczemy na złoty kolor – około 20 minut.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?
- Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono