Proste, pyszne i niezastąpione ciasta z bezą – zebrałam aż 11 moich ulubionych przepisów! Wśród inspiracji znajdziesz przepis na ciasto z bezą i galaretką, sernik z bezą, roladę bezową, bezę Pavlova, czy biszkopt z kremem i bezą.
Jakie przepisy na ciasta z bezą znajdziesz poniżej?
Jak zrobić idealną bezę do ciasta?
Beza to składnik wielu uwielbianych ciast. Jest chrupiąca, ale w środku miękka i delikatna, dzięki czemu dodaje mnóstwo smaku. Beza pasuje do wielu ciast. Jednak jak zrobić najlepszą bezę do ciasta? Zobacz moje sprawdzone porady, które od lat stosuję w kuchni. Dzięki tym poradom ciasta z bezą zawsze wyjdą idealnie.
Z jakich składników zrobić bezę?
Do przygotowania bezy potrzebujesz:
- białek jaj – koniecznie ze świeżych jajek i koniecznie bez nawet odrobiny żółtek,
- drobnego cukru.
Opcjonalnie do bezy można też dodać:
- szczyptę soli,
- odrobinę mąki ziemniaczanej,
- kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.
A jakie są idealne proporcje na bezę? Polecam na 1 białko (o wadze około 32 g) użyć 50 g drobnego cukru.
Krok po kroku – jak ubić idealną bezę?
- Oddziel białka od żółtek (zrób to ostrożnie).
- Ogrzej białka do temperatury pokojowej.
- Białka wlej do dużej miski. Użyj szklanej lub metalowej miski – ważne, aby miska była sucha i czysta.
- Do białek dodaj szczyptę soli.
- Białka ubijaj na średnich obrotach przez 2-3 minuty.
- Zwiększ obroty na największe i dodawaj po łyżce cukru. Pomiędzy każdą kolejną łyżką cukru ubijaj białka przez około minutę (cukier powinien dobrze się rozpuścić).
- Na koniec możesz dodać kilka kropel soku z cytryny i/lub odrobinę mąki ziemniaczanej.
Krok po kroku – jak upiec bezę do ciasta?
- Ubitą bezę wyłóż na papier do pieczenia i szpatułką uformuj wybrany kształt.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza.
- Bezę włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Włącz termoobieg.
- Bezę piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
- Gotową bezę odłóż do całkowitego wystudzenia.
Do jakich ciast pasuje beza?
Beza pasuje do wielu ciast! Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami, bitą śmietaną, serkiem mascarpone, czy galaretką. Bezą można również przygotować do szarlotki, sernika, a także ciast przekładanych jako ostatnia warstwa.
Jak kroić ciasto z bezą?
Ciasto z bezą należy kroić ostrym nożem. Najlepiej sprawdzi się długi, cienki nóż. Ciasta z bezą powinno kroić się zdecydowanym, ale delikatnym ruchem.
Jak przechowywać ciasta z bezą?
Ciasta z bezą najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, kiedy beza jest maksymalnie chrupiąca. Jednak jeśli chcesz przechować ciasto na dłużej, możesz włożyć je do lodówki i delikatnie okryć ręcznikiem papierowym, aby beza zachowała swoją chrupkość.
Zobacz również przepisy na ciasta z kremem budyniowym – https://viagusto.pl/ciasta-z-kremem-budyniowym-15-przepisow/
Przepisy na najlepsze ciasta z bezą na każdą okazję
Ciasto Pistacjowe Niebo z bezą

Pistacjowe Niebo to ciasto na bazie pistacjowego biszkoptu. Biszkopt przełożony jest pistacjowym kremem, a na wierzchu jest beza, która dodaje chrupkości. To ciasto będzie idealne na święta, imieniny, a także większe uroczystości. Posmakuje każdemu, kto uwielbia pistacje.
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto Cappuccino z bezą

To proste ciasto na biszkopcie jest przepyszne! Krem Cappuccino idealnie współgra z bezą. Warstwy łączą się w idealną całość. Miękki biszkopt, puszysty krem i chrupiąca beza – po prostu magia. To ciasto Cappuccino z bezą będzie świetnym wyborem jako deser do niedzielnej kawy.
ZOBACZ PRZEPIS
Rolada bezowa z borówkami

Klasyczna rolada bezowa nie ma sobie równych! Roladę przygotowałam z borówkami i delikatnym kremem jogurtowym. Dzięki temu rolada jest lekka – jedna porcja to jedynie 212 kalorii. To świetny przepis na spotkania ze znajomymi, czy rodziną – również te letnie w ogrodzie, czy na tarasie.
ZOBACZ PRZEPIS
Malinowy Dakłas

Znasz ciasto Dakłas? Zrobiło furorę w sieci, dlatego przygotowałam to ciasto w nieco odświeżonej wersji. Do kremu dodałam maliny. Ciasto zyskało nowej, świeżej formy. To połączenie kakaowego ciasta, karmelowego kremu z orzechami włoskimi i daktylami, a także chrupiącej bezy. To jedno z moich ulubionych ciast!
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto Zielona Chmurka

W rankingu na najlepsze ciasta z bezą nie mogło zabraknąć ciasta Zielona Chmurka. Główną częścią ciasta jest zielona galaretka i beza. Całość połączona jest delikatnym kremem. Ciasto pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje!
ZOBACZ PRZEPIS
Sernik Pani Walewska

Co powiesz na sernik z bezą? Sernik Pani Walewska przygotowałam na kruchym cieście, a na wierzchu sernika jest dżem z czarnych porzeczek i chrupiąca beza. Do tego sernika wracam bardzo często. To świetny wybór na święta, czy imieniny.
ZOBACZ PRZEPIS
Beza Pavlova z kremem Kinder Bueno

Czas na kolejną bezową klasykę – czyli elegancka i wykwintna Beza Pavlova. Przygotowałam ją z kremem Kinder Bueno. To przepis dla fanów słodyczy Kinder. Beza z tego przepisu wychodzi idealna – chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, ale zjedzenie jej w całości to żaden problem…
ZOBACZ PRZEPIS
Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą to połączenie idealne! Kruche ciasto, soczyste jabłka z cynamonem i chrupiąca beza, która wieńczy całość. Sprawdzi się na każdą okazję i pierwsza znika ze stołu. Do szarlotki z bezą warto użyć kwaśnych jabłek, które będą kontrastować ze słodyczą bezy.
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto kawowe z bezą

To połączenie idealnie kruchego ciasta, kawowego kremu z mascarpone, powideł śliwkowych i chrupiącej bezy. Ciasto idealnie pasuje do kawy – sprawdzi się na imieniny, urodziny, święta, czy inne uroczystości, a także kameralne spotkania.
ZOBACZ PRZEPIS
Chmurka Oreo

Ciasto Chmurka Oreo, czyli kremowe ciasto z bezą. Czekoladowy krem i krem o smaku Oreo idealnie współgra z bezą. Jeśli lubisz ciasteczka Oreo, to koniecznie przygotuj to ciasto na najbliższą okazję. Ale uważaj, bo ciężko zatrzymać się na jednym kawałku…
ZOBACZ PRZEPIS
Kruche z budyniem i bezą

Ostatni wśród przepisów na ciasta z bezą, czyli kruche ciasto z budyniem i bezą. To prosty przepis na przekładane ciasto. Coś dla fanów budyniu. Ciasto jest delikatne i smakuje rewelacyjnie.
ZOBACZ PRZEPIS

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Deser z kajmakiem (4 składniki)

- Koktajl warzywny z blendera

- Lekkie sałatki na imprezy (10 przepisów)

- Mój sprawdzony przepis na kluski śląskie

- Sałatka z czerwoną fasolą z orzechami

- 5 przepisów na najlepsze zupy na zimę

