Przepis na ciasto z kakaowym biszkoptem i wkładką orzechową, przekładane kremem orzechowym i dżemem. To pyszne ciasto nazwałam “Specjał” – ma specjalny smak, który sprawia, że ciężko mu oprzeć się…
Ciasto możesz przygotować na święta, a także jako deser na imprezę lub do niedzielnej kawy. Sprawdzi się również w formie tortu urodzinowego, czy też na inne uroczystości.
Jak zrobić to najsmaczniejsze ciasto orzechowe?
Ciasto Specjał jest przekładanym ciastem, które składa się z następujących warstw:
- biszkopt kakaowy
- dżem lub powidło
- krem orzechowy
- wkładka orzechowa
- dżem lub powidło
- krem orzechowy
- biszkopt kakaowy
- polewa czekoladowa
- posiekane orzechy
Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na ciasta z orzechami:

PRZEPIS – CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM

składniki
Składniki na biszkopt z kakao:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 2,5 łyżki kakao
- 110 g mąki
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na wkładkę orzechową:
- 4 białka
- 80 g cukru
- 40 g płynnego miodu
- 160 g orzechów laskowych lub włoskich
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na orzechowy krem:
- 400 ml mleka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 100 g miodu
- 50 g cukru
- 60 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 60 g masła orzechowego
Dodatkowo:
- 300 g wybranego dżemu lub powideł (użyłam dżemu wieloowocowego)
Składniki na polewę do ciasta:
- 100 g mlecznej czekolady
- 25 g masła
- garść orzechów laskowych lub włoskich
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić biszkopt z kakao?
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Następnie do masy dodaj olej.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao.
- Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane na formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz zrobić ciasto na dużą blachę, pomnóż składniki 1,5 raza.
- Gotową masę wylej do formy. Biszkopt piecz 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić wkładkę orzechową?
- Orzechy laskowe lub włoskie posiekaj na dość drobne kawałki. Możesz je też lekko zmielić – tak, aby zostały drobne kawałki. Posiekane orzechy wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty. Teraz dodaj strużką miód – nie przerywaj ubijania.
- Zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i do ubitych białek dodaj w czterech partiach orzechy z mąką ziemniaczaną.
- Gotową masę przełóż do kwadratowej formy 24×24 cm. Piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić krem orzechowy?
- 250 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj pozostałe 150 ml mleka wymieszanego z cukrem, żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Całość mieszaj do momentu zagotowania.
- Do gorącego budyniu daj masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz miód. Całość miksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj zmielone orzechy i wymieszaj.
- Gotową masę odstaw do lekkiego przestudzenia – kiedy krem będzie letni, możesz przejść do złożenia ciasta.
Jak przełożyć ciasto z orzechowym kremem?
- Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeśli Twój biszkopt wyszedł suchy, możesz go naponczować – np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
- Dolny blat ciasta umieść w rancie lub formie, a następnie posmaruj połową dżemu lub powidła.
- Na dżem lub powidło wyłóż połowę letniego kremu orzechowego – wyrównaj i przyłóż wkładką orzechową. Wkładkę orzechową delikatnie dociśnij do kremu.
- Na wkładkę orzechową wyłóż drugą część dżemu lub powidła – rozsmaruj i teraz wyłóż drugą połowę letniego kremu orzechowego. Wyrównaj i przyłóż drugim blatem biszkopta – biszkopt dociśnij do kremu.
- Na koniec przygotuj polewę czekoladową – czekoladę i masło umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotową polewą polej wierzch ciasta, a następnie posyp posiekanymi orzechami.
Sprawdź przepisy na inne ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych




1 komentarzy
[…] […]