Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDania główneSos grzybowy z suszonych grzybów PRZEPIS

Sos grzybowy z suszonych grzybów PRZEPIS

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Sos grzybowy z suszonych grzybów PRZEPIS

Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów ze śmietaną. Sos wychodzi aromatyczny i intensywny w smaku. Sprawdzi się do wielu dań – szczególnie polecam przygotować ten sos do gołąbków i placków ziemniaczanych.

Jakie grzyby będą najlepsze na sos?

Do sosu najlepiej użyć suszonych grzybów leśnych, takich jak borowiki, podgrzybki, czy maślaki.

Ile czasu moczyć suszone grzyby na sos?

Aby przygotować sos grzybowy, suszone grzyby najpierw opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej zimną wodą i mocz przez 1 godzinę. Następnie grzyby należy ugotować (w wodzie, w której się moczyły). Namoczone przez godzinę grzyby gotuj przez 15-20 minut (do miękkości).

Jakie przyprawy pasują do sosu grzybowego?

Do sosu z suszonych grzybów leśnych, oprócz soli i pieprzu, pasują także zioła takie jak tymianek, rozmaryn, majeranek i natka pietruszki. Warto dodać również odrobinę sosu sojowego.



Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów

Sos grzybowy z suszonych grzybów PRZEPIS

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Drukuj
Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 9 głos/y )

składniki

  • 50 g suszonych grzybów
  • 450 ml wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania

przygotowanie

  1. Suszone grzyby opłucz, a następnie zalej 450 ml zimnej wody i odstaw na 1 godzinę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Następnie całość przełóż do rondelka i dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Większe kawałki grzybów możesz pokroić na mniejsze.
  4. Całość gotuj 15-20 minut, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Możesz również dodać wybrane zioła i przyprawy - świetnie będzie pasować tymianek, rozmaryn, a także sos sojowy.
  5. Pod koniec gotowania dodaj kwaśną śmietanę - najpierw do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej wody z rondelka, wymieszaj dokładnie i dopiero wtedy dodaj całą śmietanę do rondelka. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  6. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na sosy


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.