Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów ze śmietaną. Sos wychodzi aromatyczny i intensywny w smaku. Sprawdzi się do wielu dań – szczególnie polecam przygotować ten sos do gołąbków i placków ziemniaczanych.
Jakie grzyby będą najlepsze na sos?
Do sosu najlepiej użyć suszonych grzybów leśnych, takich jak borowiki, podgrzybki, czy maślaki.
Ile czasu moczyć suszone grzyby na sos?
Aby przygotować sos grzybowy, suszone grzyby najpierw opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej zimną wodą i mocz przez 1 godzinę. Następnie grzyby należy ugotować (w wodzie, w której się moczyły). Namoczone przez godzinę grzyby gotuj przez 15-20 minut (do miękkości).
Jakie przyprawy pasują do sosu grzybowego?
Do sosu z suszonych grzybów leśnych, oprócz soli i pieprzu, pasują także zioła takie jak tymianek, rozmaryn, majeranek i natka pietruszki. Warto dodać również odrobinę sosu sojowego.
Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów
Zobacz również inne przepisy na sosy:
- słodko kwaśny sos jak z McDonald
- sos serowy z cheddara
- prosty sos porowy
- sos pieczarkowy bez śmietany
- przepis na sos chlebowy
- sos Kentucky Gold