Artykuł sponsorowany
Pigwa to owoc, który do Europy trafił z Azji. Obecnie jest on bardzo ceniony, ze względu na właściwości zdrowotne i korzystne działanie na organizm. Dlaczego sok z pigwy warto pić zimą? Jak przygotować sok z pigwy korzystając z wyciskarki wolnoobrotowej oraz w jaki sposób przechowywać przygotowaną porcję soku?
Dlaczego warto pić sok z pigwy zimą?
Pigwa ceniona jest ze względu na doskonałe właściwości zdrowotne. Zawiera dużo przeciwutleniaczy, polifenole, związki fenolowe, witaminy, pektyny, ale także potas, miedź, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk oraz sód. Pigwa cechuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwgrzybiczymi, przeciwwirusowymi i antyalergicznymi. Polecana jest wszystkim, którzy w naturalny sposób chcieliby wzmocnić swoją odporność. Regularne pojawianie się w diecie wspomaga układ immunologiczny i zapobiega infekcjom, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego – pozwala pokonać zgagę, biegunkę, nieżyt jelit lub inne zaburzenia trawienia. Ze względu na fakt, że pigwa doskonale przyspiesza przemianę materii jest chętnie włączana do diety przez osoby dbające o linię. Wśród właściwości soku z pigwy wymienić warto także zdolności do obniżania cholesterolu, wspomagania regulacji stężenia glukozy, obniżanie ciśnienia krwi, łagodzenie stanów depresyjnych
Wiele osób chętnie sięga po sok z pigwy jesienią i zimą, gdy ryzyko infekcji zdecydowanie wzrasta. Owoc doskonale sprawdzi się w przypadku przeziębień, ale wspomaga także walkę z chorobami krążenia czy nowotworami. Przeciwbakteryjne działanie soku z pigwy pomaga zwalczać suchy kaszel.
Sok z pigwy doskonale wpływa na odporność ze względu na witaminy. Warto podkreślić, że owoc dostarcza do organizmu więcej witaminy C niż popularna cytryna. Doskonały nie tylko w celu zapobiegania przeziębieniom i infekcjom, bo stosowanie u osób już zmagających się z chorobą działa rozgrzewająco i stymuluje pracę układu immunologicznego, w celu szybszego wyleczenia infekcji.
Dlaczego wyciskarka wolnoobrotowa jest najlepszym wyborem?
Aby maksymalnie skorzystać z doskonałych, prozdrowotnych właściwości soku z pigwy warto zdecydować się na wykorzystanie wyciskarki wolnoobrotowej. Dzięki specjalnej budowie, urządzenie zamiast siekać owoce – miażdży je, oddzielając doskonałej jakości, naturalny sok od miąższu owoców. Proces przygotowania soku z pigwy przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej pozwala zachować zdecydowanie więcej witamin i składników odżywczych owocu niż klasyczne sokowirówki.
Chcąc optymalnie wykorzystać właściwości prozdrowotne owoców, w tym pigwy, warto kupić urządzenie doskonałej jakości. Wyciskarki wolnoobrotowe Hurom cieszą się dużą popularnością i zaufaniem klientów, którzy cenią sobie bezawaryjne działanie oraz prostotę obsługi. Wśród najnowszych propozycji przygotowanych przez producenta wymienić należy m.in. model Hurom H 400, w którym zrezygnowano ze stosowania sit metalowych oraz zastosowano większą komorę wsadową.
Przygotowanie i wyciskanie soku z pigwy
Przepisów na przygotowanie smacznego i zdrowego soku z pigwy jest wiele, jednak najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie wyciskarki wolnoobrotowej. Przygotowane owoce należy dokładnie umyć, usunąć z nich gniazda nasienne oraz pokroić, aby zmieściły się do komory urządzenia. Proces przygotowania soku jest dość prosty, po włożeniu owoców do wyciskarki, wszystko realizowane jest automatycznie. Niewielkie obroty miażdżą owoce, a sok oddzielany jest od miąższu. Oba produkty są rozdzielane i trafiają do osobnych pojemników.
Przechowywanie i wykorzystanie soku z pigwy
Dzięki temu, że wyciskarki wolnoobrotowe pozwalają wygodnie i sprawnie oddzielić sok od pulpy. Pełen witamin i wartości zdrowotnych sok wystarczy przelać do czystych butelek. Gotowy produkt należy przechowywać w chłodnym miejscu. Świeżo wyciśnięty można trzymać w lodówce nawet do 3 tygodni. Jeśli chcemy zachować zdrowotne właściwości soku zdecydowanie dłużej konieczna będzie pasteryzacja.
Sok z pigwy charakteryzuje dość specyficzny i cierpki smak, dlatego nie każdemu przypadnie on do gustu w czystej postaci. Niektórzy decydują się na jego dosłodzenie, jednak warto wiedzieć, że może on być świetnym dodatkiem do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Odrobinę soku dodać można także bezpośrednio do wody lub grzanego wina. Świetnie sprawdzi się, jako doskonały dodatek do wybranych deserów lub koktajli.