Myślę, że każdy zna smak kotletów sojowych, ale czy przyrządzaliście z nich nuggetsy? Przedstawiam Wam mój sposób na pyszną wersję kotletów sojowych. Najważniejsze są przyprawy – to dzięki nim uzyskamy najlepszy smak (polecam Wam przyprawy ze sklepy ymt24.pl).
Gotowe nuggetsy możecie użyć na wiele sposobów. Wykorzystałam je do przygotowania wrapów.
składniki
- kotlety sojowe (100 g suchych)
- przyprawa typu Jarzynka (1/2 łyżeczki)
- przyprawa do mięsa – np. do kurczaka (1 łyżka)
Panierka:
- mąka
- zmielone płatki owsiane (mąka owsiana)
- bułka tarta
- płatki kukurydziane
- przyprawa – używam przyprawy z kuchni indyjskiej (Tandori Masala lub Garam Masala – możecie je kupić w sklepie ymt24.pl)
przygotowanie
- Wodę zagotuj z dodatkiem przyprawy Jarzynki (na 100 g kotletów potrzebujesz ok. 1 l wody). Kotlety sojowe daj do zagotowanej gorącej wody, przykryj i zostaw na 20 minut. Po tym czasie kotlety odcedź, na tym etapie możesz je pokroić na mniejsze kawałki i następnie wymieszaj z przyprawą do kurczaka.
- Następnego dnia kotlety odciśnij z nadmiaru wody. Kotlety obtocz kolejno w mące, kleiku z mąki owsianej (zmielone płatki owsiane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 20 minut – na 2 łyżki mąki owsianej potrzebujesz ok. 150 ml wody) i na koniec obtocz w mieszance bułka tarta + pokruszone płatki kukurydziane + przyprawa (proporcje mogą być różne, jednak ja dodaję bułkę tartą i płatki kukurydziane w proporcji 1:1).
- Obtoczone nuggetsy smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.