Artykuł sponsorowany
Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu – niezależnie od płci czy wieku. W duecie z aktywnością fizyczną i snem sprawia, że możesz cieszyć się dobrą kondycją organizmu i samopoczuciem. Jakich produktów nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni, jeśli chcesz połączyć przyjemne z pożytecznym – zdrowo i smacznie jeść? Sprawdź!
Olej lniany – dlaczego to Twój must have?
Olej lniany to produkt, który cieszy się niesłabnącą popularnością wśród wyznawców zdrowego stylu życia i nie tylko. Możesz spotkać go również pod nazwą olej lniany budwigowy, co nie jest dziełem przypadku. Pochodzi ona od nazwiska niemieckiej uczonej – dr Budwig – która opracowała tezę dotyczącą niedoborów kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie i ich skutków. Była wielokrotnie nominowana do nagrody Nobla.
Dr Budwig zauważyła zależność między niedoborami nienasyconych kwasów tłuszczowych a rozwojem chorób cywilizacyjnych. Na podstawie swoich spostrzeżeń skomponowała dietę, której celem było wsparcie organizmu podczas wielu chorób. Zakładała ona m.in. obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Pamiętaj jednak o tym, że nie każdy olej lniany to olej budwigowy. Aby można go było w ten sposób określić, musi spełniać szereg kryteriów. Najważniejszym z nich jest to, że ten cenny olej roślinny musi powstawać w wyniku procesu mechanicznego tłoczenia na zimno. Kolejny warunek to brak rafinacji – czyli poddawania go działaniu wysokiej temperatury czy też substancji chemicznych, aby uzyskać np. bardziej klarowną konsystencję czy lepszy smak.
Dlaczego olej lniany powinien znaleźć się w Twojej spiżarni? Doceń jego szerokie zastosowanie w kuchni, ale przede wszystkim – właściwości prozdrowotne. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA), jak również omega-6 (LA). Muszą być dostarczane z zewnątrz, gdyż Twój organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować.
Dlaczego to takie istotne? Kwasy omega-3 i omega-6 uczestniczą w wielu procesach metabolicznych. Ponadto korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i pracę mózgu. Do tego wykazują się działaniem przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Chronią więc organizm przed namnażaniem się bakterii i wirusów, a także szkodliwą działalnością wolnych rodników.
Jak stosować olej lniany w kuchni? Z uwagi na to, że jest nierafinowany i tłoczony na zimno, nie należy poddawać go obróbce termicznej. Najlepiej dodawać go do już gotowych potraw lub sałatek – świetnie smakuje np. jako dodatek do pieczonych warzyw, mięs, a nawet jako “wisienka na torcie” zup krem.

Pasty orzechowe – doceń ich smak i właściwości prozdrowotne
Czym są pasty orzechowe? Możesz znaleźć je również pod inną potoczną nazwą – masła orzechowe. To po prostu zmielone orzechy. Konsystencja uzyskanej pasty do złudzenia przypomina krem, który jest bardzo aksamitny i świetnie sprawdza się jako smarowidło – np. do chleba, tostów, gofrów, a nawet placków tortilli.
Samodzielne przygotowanie wysokiej jakości pasty orzechowej nie jest zbyt skomplikowane. Jedyne, czego potrzebujesz to orzechy i blender. Orzechy najpierw trzeba podprażyć delikatnie na patelni bez tłuszczu uważając jednak na to, aby ich nie przypalić. Wówczas mogą smakować charakterystyczną goryczką.
Potem nie pozostaje nic innego jak zmielić je na gładką masę. Nie musisz dodawać do niej oleju – orzechy same w sobie zawierają na tyle dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, że nie potrzebują dodatków.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie domowej pasty orzechowej, możesz ją kupić u sprawdzonych producentów. Bardzo ważne jest to, aby były jednoskładnikowe, bez zbędnych dodatków w postaci np. soli, cukru dodanego i przede wszystkim oleju palmowego, który działa szkodliwie na organizm.
Pasty orzechowe wbrew pozorom nie tylko znakomicie smakują i podkręcają charakter wielu dań, w tym śniadaniowych owsianek czy owocowych bowli. Są także bogate w wiele cennych mikro- i makroskładników, których nie powinno zabraknąć w Twojej codziennej diecie.
Masło orzechowe obfituje w białko, które jest podstawowym budulcem tkanek w organizmie. Ponadto znajdziesz w nim także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jak również błonnik pokarmowy. Do tego witaminy z grupy B, które są kluczowe m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mózgu oraz uczestniczą w procesie produkcji krwinek czerwonych.
Pasta pistacjowa – kulinarny hit
Jeśli jesteś aktywny w mediach społecznościowych z pewnością wiesz, że pasta pistacjowa i inne produkty z dodatkiem pistacji stały się światowym viralem. Wiele osób przeszukuje piekarnie i cukiernie, aby zdobyć np. rogale z pastą pistacjową czy też sernik.
Możesz przygotować je samodzielnie w domu – z pomocą przychodzi jednoskładnikowa pasta pistacjowa. Nie może być w niej mowy o sztucznych dodatkach, konserwantach czy oleju palmowym. Za to powinna być bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B, E i A, a także sole mineralne. To pewność, że serwujesz sobie i swoim bliskim wartościowy produkt.