Babeczki sezamowe są szybką propozycją na wielkanocne wypieki. Ciasto jest bezglutenowe, jednak możemy je również zrobić z każdej innej mąki. Sprawdzi się także jako zwykłe muffinki, czy też ciasto, do środka którego świetnie pasują bakalie. Ważne, aby sezam nie był gorzki, ponieważ wtedy babeczki nie będą dobre. Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem 🙂

składniki
Ciasto:
- 60 g zmielonego sezamu (mąki sezamowej)
- 80 g mąki jaglanej i 60 g mąki ryżowej (lub 140 g innej mąki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 5 jajek (6 małych)
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Polewa:
- 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej na ciemną polewę i białej na jasną polewę)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki śmietanki 30%
Dodatkowo czekolada do środka babeczek oraz rodzynki lub inne bakalie. Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?
- Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono