Sernik ze śliwkami węgierkami to przepis na pyszne ciasto na zimno! Warstwa gotowanego sernika łączy się z puszystą pianką z mascarpone i jogurtu greckiego.
Ten sernik pięknie wygląda na stole, a szczególnie pięknie łączy się z francuskim szkłem La Rochere – na zdjęciach ciasta umieściłam miskę z kolekcji Blossom tej marki, która dzięki swojej strukturze cudnie odbija światło.
W sklepie e-kuchcikowo.pl – w którym znajdziesz szkło La Rochere – z kodem 10353 możesz skorzystać z promocji -10% na cały asortyment (przy zakupach za min. 79 zł).
Zobacz też inne przepisy, w których użyłam szkło La Rochere ze sklepu e-kuchcikowo.pl:
Z czego składa się to ciasto ze śliwkami bez pieczenia?
- herbatniki
- warstwa serowa ze śliwkami
- śliwki węgierki
- waniliowa pianka z mascarpone
- starta czekolada
Ten sernik to połączenie kremowego sernika gotowanego, świeżych śliwek i puszystej waniliowej pianki z mascarpone i jogurtu greckiego. Serniczek świetnie pasuje do codziennej kawy, a także jako deser na rodzinną imprezę i spotkanie ze znajomymi.
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Sprawdź również przepis na drożdżowe ciasto z mrożonymi śliwkami.


PRZEPIS – sernik ze śliwkami

składniki
Składniki na spód do sernika na zimno:
- około 150 g herbatników lub 200 g kruchych ciasteczek
Składniki na warstwę serową ze śliwkami:
- 750 g twarogu półtłustego
- 300 g śliwek węgierek
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (czyli łącznie 120 g proszku)
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na piankę z mascarpone:
- 250 g jogurtu greckiego
- 200 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżeczki agaru lub 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 500 g śliwek węgierek
- 40 g mlecznej czekolady
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić spód do sernika bez pieczenia?
- Na spodzie formy ułóż herbatniki lub kruche ciasteczka.
Jak zrobić warstwę serową ze śliwkami?
- Śliwki umyj i obierz z pestek.
- Wszystkie składniki na warstwę serową, czyli: twaróg, śliwki, jajka, cukier, budynie waniliowe i cukier waniliowy zblenduj na gładką masę. Najlepiej użyj do tego blendera ręcznego.
- Gotową masę przełóż do rondelka i podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając. Tak przygotowany krem wyłóż na spód z herbatników i wyrównaj.
- 500 g śliwek umyj i obierz z pestek, po czym przekrój na połówki. Połówki śliwek ułóż na masie serowej, lekko dociskając je do masy.
Jak zrobić piankę z jogurtem greckim?
- Jogurt grecki wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- Agar lub żelatynę zalej odrobiną zimnej wody (użyj tyle wody, aby tylko zalać agar lub żelatynę). Wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia.
- Jeśli używasz agaru, napęczniały przełóż do małego rondelka i podgrzewaj do momentu zagotowania. Natomiast napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie gotuj).
- Kiedy rozpuszczony agar/żelatyna lekko ostygnie, dodawaj po trochę do kremu z jogurtem greckim, cały czas mieszając. Wymieszany krem wyłóż na śliwki. Wyrównaj, a wierzch posyp startą czekoladą.
- Gotowe ciasto włóż na noc do lodówki, aby stężało.
- Ciasto podaj schłodzone, a na stole polecam umieścić szkło La Rochere, np. miskę Blossom wypełnioną śliwkami – https://e-kuchcikowo.pl/9123-blossom-miska-430ml-h64cm
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz




Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.
1 komentarzy
[…] […]