Czy udało Wam się zrobić sernik bez sera, który wygląda i smakuje, jak ten tradycyjny? Mi tak! Dzielę się z Wami kolejnym świetnym przepisem, który podbija serce każdemu, kto go spróbował.
Ciasto nie jest tylko propozycją dla wegan, ale także dla innych osób. Tak przygotowany sernik jest zdecydowanie lżejszy. Na pewno niejeden nabierze się, że jest to zwykły sernik!
Ciasto wykonałam z kaszy jaglanej, na spodzie umieściłam herbatniki. Na wierzchu znajdziecie brzoskwinie, czekoladę oraz podprażony kokos. Sernik nie jest mdły, jest bardzo miękki i aromatyczny. Sprawdźcie sami! 🙂
Sprawdź również inne przepisy na ciasta – klik.
Przepis na sernik z kaszy jaglanej krok po kroku

składniki
- 300 g kaszy jaglanej (1,5 szklanki)
- 500 ml mleka roślinnego
- 100 g jogurtu (sojowego lub kokosowego)
- 150 g margaryny roślinnej
- 1 puszka mleczka kokosowego (tylko twarda część)
- 80 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki proszku budyniowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka z połówki cytryny
- 50 g rodzynek (można pominąć)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
- kilka herbatników lub innych ciasteczek na spód (równie dobrze można zrobić sernik bez ciasteczkowego spodu, ja użyłam wegańskich herbatników)
- brzoskwinie z puszki (5 – 6 połówek)
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kokosu + 1 łyżka cukru
przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłucz gorącą wodą (na sitku), a następnie daj do garnka i zalej mlekiem roślinnym (możesz też użyć wody, ale z mlekiem roślinnym uzyskamy o wiele lepszy smak). Całość gotuj na małym ogniu do wchłonięcia płynu (czyli ok. 10 minut od momentu zagotowania). Następnie kaszę jaglaną przykryj i odstaw na 20 minut.
- Do miski daj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, jogurt, margarynę, twardą część mleczka kokosowego, cukier, cukier waniliowy, masło orzechowe, ocet jabłkowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz kurkumę. Całość zblenduj na gładką masę – powinna wyglądać, jak masa na tradycyjny sernik. Warto poświęcić trochę czasu na dokładne zblendowanie, bo dzięki temu uzyskamy oczekiwany smak. Po zblendowaniu dodaj proszek budyniowy oraz namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
- Na spodzie formy ułóż herbatniki, a na nie wyłóż masę z kaszy jaglanej. Brzoskwinie „wbij” w wierzch masy jaglanej.
- Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 45 minut.
- Po wystudzeniu ciasto polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp podprażonym na suchej patelni kokosem z dodatkiem cukru.
Zapraszam Cię do odwiedzenia Facebooka bloga, aby być na bieżąco – link.



Sernik z kaszy jaglanej z kokosem
