Czy udało Wam się zrobić sernik bez sera, który wygląda i smakuje, jak ten tradycyjny? Mi tak! Dzielę się z Wami kolejnym świetnym przepisem, który podbija serce każdemu, kto go spróbował. Na pewno niejeden nabierze się, że jest to zwykły sernik!
Ciasto wykonałam z kaszy jaglanej na spodzie z herbatników. Na wierzchu znajdziecie brzoskwinie, czekoladę oraz podprażony kokos. Sernik nie jest mdły, jest bardzo miękki i aromatyczny. Sprawdźcie sami! 🙂
Sprawdź również inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Przepis na sernik z kaszy jaglanej krok po kroku

składniki
- 300 g kaszy jaglanej (1,5 szklanki)
- 500 ml mleka roślinnego
- 100 g jogurtu (sojowego lub kokosowego)
- 150 g margaryny roślinnej
- 1 puszka mleczka kokosowego (tylko twarda część)
- 80 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki proszku budyniowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka z połówki cytryny
- 50 g rodzynek (można pominąć)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
- kilka herbatników lub innych ciasteczek na spód (równie dobrze można zrobić sernik bez ciasteczkowego spodu, ja użyłam wegańskich herbatników)
- brzoskwinie z puszki (5 – 6 połówek)
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kokosu + 1 łyżka cukru
przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłucz gorącą wodą (na sitku), a następnie daj do garnka i zalej mlekiem roślinnym (możesz też użyć wody, ale z mlekiem roślinnym uzyskamy o wiele lepszy smak). Całość gotuj na małym ogniu do wchłonięcia płynu (czyli ok. 10 minut od momentu zagotowania). Następnie kaszę jaglaną przykryj i odstaw na 20 minut.
- Do miski daj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, jogurt, margarynę, twardą część mleczka kokosowego, cukier, cukier waniliowy, masło orzechowe, ocet jabłkowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz kurkumę. Całość zblenduj na gładką masę – powinna wyglądać, jak masa na tradycyjny sernik. Warto poświęcić trochę czasu na dokładne zblendowanie, bo dzięki temu uzyskamy oczekiwany smak. Po zblendowaniu dodaj proszek budyniowy oraz namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
- Na spodzie formy ułóż herbatniki, a na nie wyłóż masę z kaszy jaglanej. Brzoskwinie „wbij” w wierzch masy jaglanej.
- Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 45 minut.
- Po wystudzeniu ciasto polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp podprażonym na suchej patelni kokosem z dodatkiem cukru.

Sernik z kaszy jaglanej z brzoskwiniami

Sernik z kaszy jaglanej przepis

Sernik z kaszy jaglanej z kokosem
