Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką z cynamonem! Ten prosty sernik przygotujesz na spodzie z herbatników. To połączenie klasycznego sernika i szarlotki, które sprawdzi się jako deser na każdą okazję.
Spis treści:
Jak zrobić kremowy sernik, który nie opada?
Aby sernik wyszedł idealnie kremowy i nie opadł po upieczeniu, najważniejsze jest użycie dobrej jakości trzykrotnie mielonego twarogu, a także aby wszystkie składniki na przygotowanie masy serowej były w temperaturze pokojowej. Nie mieszaj masy serowej zbyt długo i nie piecz sernika w zbyt wysokiej temperaturze (najlepsza jest temperatura 165-170 stopni Celsjusza). I ostatnia ważna kwestia – nie wyciągaj sernika z piekarnika od razu po upieczeniu. Zostaw sernik w wyłączonym piekarniku po upieczeniu jeszcze przez 20-30 minut, a po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kolejne 20-30 minut, zanim wyciągniesz sernik.
Polecam również przeczytać ten artykuł, w którym opisałam praktyczne porady, co zrobić, żeby sernik nie opadł – https://viagusto.pl/co-zrobic-zeby-sernik-nie-opadl/
Jakich jabłek użyć do tego sernika?
Ten prosty sernik z jabłkami i kruszonką najlepiej będzie smakował z lekko kwaśnymi, twardymi jabłkami. Idealnie sprawdzą się antonówki, szare renety, a także odmiana ligol.
Jak długo można przechowywać sernik z jabłkami?
Upieczony sernik z jabłkami po wystygnięciu przechowuj w lodówce – w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięty folią spożywczą. Sernik możesz przechowywać do 5 dni.


Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką
Zobacz również inne przepisy na ciasta z jabłkami:
- szarlotka na kruchym cieście z bezą
- szarlotka ze śliwkami z pianką
- fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych
- kruche ciasto z jabłkami i dżemem
- ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




