Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką z cynamonem! Ten prosty sernik przygotujesz na spodzie z herbatników. To połączenie klasycznego sernika i szarlotki, które sprawdzi się jako deser na każdą okazję.
Spis treści:
Jak zrobić kremowy sernik, który nie opada?
Aby sernik wyszedł idealnie kremowy i nie opadł po upieczeniu, najważniejsze jest użycie dobrej jakości trzykrotnie mielonego twarogu, a także aby wszystkie składniki na przygotowanie masy serowej były w temperaturze pokojowej. Nie mieszaj masy serowej zbyt długo i nie piecz sernika w zbyt wysokiej temperaturze (najlepsza jest temperatura 165-170 stopni Celsjusza). I ostatnia ważna kwestia – nie wyciągaj sernika z piekarnika od razu po upieczeniu. Zostaw sernik w wyłączonym piekarniku po upieczeniu jeszcze przez 20-30 minut, a po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kolejne 20-30 minut, zanim wyciągniesz sernik.
Polecam również przeczytać ten artykuł, w którym opisałam praktyczne porady, co zrobić, żeby sernik nie opadł – https://viagusto.pl/co-zrobic-zeby-sernik-nie-opadl/
Jakich jabłek użyć do tego sernika?
Ten prosty sernik z jabłkami i kruszonką najlepiej będzie smakował z lekko kwaśnymi, twardymi jabłkami. Idealnie sprawdzą się antonówki, szare renety, a także odmiana ligol.
Jak długo można przechowywać sernik z jabłkami?
Upieczony sernik z jabłkami po wystygnięciu przechowuj w lodówce – w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięty folią spożywczą. Sernik możesz przechowywać do 5 dni.


Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką
składniki
Składniki na spód z herbatników do sernika:
- 150 g herbatników
- 40 g masła
- 30 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na sernik (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 1,4 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 220 g cukru pudru
- 3 jajka
- 90 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (czyli 120 g proszku budyniowego)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na warstwę jabłek:
- 3 jabłka (około 500 g)
- 60 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 80 g mąki
- 40 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
przygotowanie
Jak zrobić kruszonkę z cynamonem na sernik?
- Na początek przygotuj kruszonkę - w misce wymieszaj schłodzone masło, mąkę, brązowy cukier i cynamon, rozcierając palcami, aż powstanie kruszonka.
- Gotową kruszonkę owiń w folię spożywczą lub włóż do zamkniętego pojemnika i wstaw do lodówki.
Jak zrobić spód z herbatników do sernika?
- Herbatniki zmiel (np. w malakserze). Masło rozpuść, a następnie dodaj do herbatników. Dodaj również brązowy cukier i cynamon.
- Dokładnie wymieszaj, a powstałą masą wylep spód formy. Przepis jest na okrągłą formę o średnicy 24 cm.
- Formę ze spodem włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Jak zrobić masę serową?
- Teraz przejdź do przygotowania masy serowej. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Trzykrotnie mielony twaróg, cukier puder, jajka, masło, budynie i ekstrakt waniliowy umieść w dużej misce.
- Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Nie mieszaj zbyt długo, aby sernik nie nabrał zbyt dużo powietrza.
Jak przygotować jabłka na sernik?
- Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
- Pokrojone jabłka wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem.
Jak upiec sernik z jabłkami i cynamonową kruszonką?
- Na upieczony spód wyłóż masę serową.
- Następnie na wierzchu sera rozłóż jabłka.
- Całość posyp schłodzoną kruszonką i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę i 10 minut.
- Po upieczeniu przez 30 minut nie otwieraj piekarnika, a następnie uchyl piekarnik na kolejne 30 minut. Dopiero po tym czasie sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia, zanim wyciągniesz go z formy.
Zobacz również inne przepisy na ciasta z jabłkami:
- szarlotka na kruchym cieście z bezą
- szarlotka ze śliwkami z pianką
- fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych
- kruche ciasto z jabłkami i dżemem
- ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




