Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaProsty sernik z jabłkami i kruszonką

Prosty sernik z jabłkami i kruszonką

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
Prosty sernik z jabłkami i kruszonką - przepis

Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką z cynamonem! Ten prosty sernik przygotujesz na spodzie z herbatników. To połączenie klasycznego sernika i szarlotki, które sprawdzi się jako deser na każdą okazję.

Jak zrobić kremowy sernik, który nie opada?

Aby sernik wyszedł idealnie kremowy i nie opadł po upieczeniu, najważniejsze jest użycie dobrej jakości trzykrotnie mielonego twarogu, a także aby wszystkie składniki na przygotowanie masy serowej były w temperaturze pokojowej. Nie mieszaj masy serowej zbyt długo i nie piecz sernika w zbyt wysokiej temperaturze (najlepsza jest temperatura 165-170 stopni Celsjusza). I ostatnia ważna kwestia – nie wyciągaj sernika z piekarnika od razu po upieczeniu. Zostaw sernik w wyłączonym piekarniku po upieczeniu jeszcze przez 20-30 minut, a po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kolejne 20-30 minut, zanim wyciągniesz sernik.

Polecam również przeczytać ten artykuł, w którym opisałam praktyczne porady, co zrobić, żeby sernik nie opadłhttps://viagusto.pl/co-zrobic-zeby-sernik-nie-opadl/

Jakich jabłek użyć do tego sernika?

Ten prosty sernik z jabłkami i kruszonką najlepiej będzie smakował z lekko kwaśnymi, twardymi jabłkami. Idealnie sprawdzą się antonówki, szare renety, a także odmiana ligol.

Jak długo można przechowywać sernik z jabłkami?

Upieczony sernik z jabłkami po wystygnięciu przechowuj w lodówce – w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięty folią spożywczą. Sernik możesz przechowywać do 5 dni.



Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką

Prosty sernik z jabłkami i kruszonką - przepis

Sernik z jabłkami i kruszonką

Drukuj
Proporcje na: formę o śr. 24 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 8 głos/y )

składniki

Składniki na spód z herbatników do sernika:
  • 150 g herbatników
  • 40 g masła
  • 30 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Składniki na sernik (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 1,4 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 220 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 90 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (czyli 120 g proszku budyniowego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Składniki na warstwę jabłek:
  • 3 jabłka (około 500 g)
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 80 g mąki
  • 40 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

przygotowanie

Jak zrobić kruszonkę z cynamonem na sernik?
  1. Na początek przygotuj kruszonkę - w misce wymieszaj schłodzone masło, mąkę, brązowy cukier i cynamon, rozcierając palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Gotową kruszonkę owiń w folię spożywczą lub włóż do zamkniętego pojemnika i wstaw do lodówki.

 

Jak zrobić spód z herbatników do sernika?
  1. Herbatniki zmiel (np. w malakserze). Masło rozpuść, a następnie dodaj do herbatników. Dodaj również brązowy cukier i cynamon.
  2. Dokładnie wymieszaj, a powstałą masą wylep spód formy. Przepis jest na okrągłą formę o średnicy 24 cm.
  3. Formę ze spodem włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

 

Jak zrobić masę serową?
  1. Teraz przejdź do przygotowania masy serowej. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Trzykrotnie mielony twaróg, cukier puder, jajka, masło, budynie i ekstrakt waniliowy umieść w dużej misce.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Nie mieszaj zbyt długo, aby sernik nie nabrał zbyt dużo powietrza.

 

Jak przygotować jabłka na sernik?
  1. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
  2. Pokrojone jabłka wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem.

 

Jak upiec sernik z jabłkami i cynamonową kruszonką?
  1. Na upieczony spód wyłóż masę serową.
  2. Następnie na wierzchu sera rozłóż jabłka.
  3. Całość posyp schłodzoną kruszonką i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę i 10 minut.
  4. Po upieczeniu przez 30 minut nie otwieraj piekarnika, a następnie uchyl piekarnik na kolejne 30 minut. Dopiero po tym czasie sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia, zanim wyciągniesz go z formy.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na ciasta z jabłkami:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.