Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaSernik z ananasem i pianką

Sernik z ananasem i pianką

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
Sernik z ananasem i pianką

Przepis na wyjątkowy sernik z ananasem, kokosem i pianką. To połączenie kruchego spodu, kremowej masy serowej, orzeźwiającego ananasa, delikatnej pianki i aromatycznego kokosu. Sernik z tego przepisu zawsze wychodzi i sprawdzi się na każdą okazję.

Jak zrobić sernik z pianką?

Aby przygotować sernik z pianką na wierzchu, najpierw przygotuj wybrany spód i masę serową. Kruchy spód polecam najpierw podpiec przez 10 minut w piekarniku, a następnie wyłożyć masę serową. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 50 minut.

Pod koniec pieczenia (po 35-40 minutach) przejdź do przygotowania pianki. Białka ubij na sztywną pianę, po czym dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Na 4 białka polecam użyć 140 g drobnego cukru.

Kiedy minie 50 minut od włożenia sernika do piekarnika, blachę wyjmij i na wierzch wyłóż ubitą pianę z białek z cukrem. Piankę rozsmaruj i włóż do piekarnika (temperaturę zmniejsz do 160 stopni Celsjusza). Całość piecz jeszcze przez około 30 minut. Dokładny przepis na sernik z pianką znajdziesz poniżej.

Pamiętaj, aby po upieczeniu sernika nie otwierać od razu piekarnika. Więcej praktycznych porad co zrobić, aby sernik nie opadał znajdziesz tutaj – https://viagusto.pl/co-zrobic-zeby-sernik-nie-opadl/

Jaki twaróg jest najlepszy do sernika?

Najlepszy sernik wychodzi z trzykrotnie mielonego półtłustego twarogu. Sernik z takiego twarogu ma idealną konsystencję, dobrze się piecze i jest pyszny.

Jakiego ananasa użyć do sernika?

Do sernika użyj ananasa z syropu – z puszki lub ze słoika. Możesz użyć ananasa w kawałkach lub plastrach, które należy pokroić w kostkę.

Jak przechowywać sernik z pianką?

Serniki z pianką najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wcześniej sernik należy całkowicie wystudzić. Takie serniki z pianką przechowuj do 4 dni.



Przepis na sernik z ananasem i pianką

Ile kalorii ma kawałek sernika z ananasem i pianką?

Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji sernika. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 387 kcal
  • węglowodany – 40,7 g
  • białko – 15,9 g
  • tłuszcze – 18 g
Sernik z ananasem i pianką

Sernik z ananasem i pianką z kokosem

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 7 głos/y )

składniki

Składniki na kruche ciasto do sernika:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na masę serową z budyniem:

(wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej)

  • 1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego twarogu półtłustego)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 40 g budyniu bez cukru (1 opakowanie) - waniliowego lub śmietankowego
  • 100 g masła

Składniki na piankę na wierzch sernika:

  • 4 białka
  • 140 g cukru

Dodatkowe składniki:

  • 340 g ananasa z syropu (1 duża puszka)
  • 45 g wiórków kokosowych

przygotowanie

Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.

 

Jeśli do sernika używasz twarogu w kostce (niemielonego), przed przygotowaniem koniecznie go zmiel. Najlepszy efekt uzyskasz, gdy zrobisz to trzykrotnie – najlepiej w maszynce do mielenia mięsa. Dzięki temu masa serowa będzie gładka i kremowa. Gotowy, trzykrotnie mielony twaróg można też kupić – to wygodna opcja, jeśli chcesz zaoszczędzić czas.

 


Jak zrobić kruche ciasto do sernika?

  1. Do mąki dodaj schłodzone masło posiekane na małe kawałki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki zimnej wody. Ze składników wyrób zwarte kruche ciasto – możesz to zrobić ręcznie lub robotem.
  2. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy - proporcje są na kwadratową formę, czyli taką o wymiarach 24x24 cm.
  4. Rozwałkowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  5. Kiedy kruche ciasto się piecze, przejdź do przygotowania masy serowej.

Jak zrobić masę serową z budyniem?

  1. Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W dużej misce umieść 1 kg mielonego twarogu. Dodaj 2 jajka, 2 żółtka, 200 g cukru, 40 g proszku budyniowego i 100 g miękkiego masła.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub robotem. Jednak nie mieszaj zbyt długo, aby masa serowa nie nabrała powietrza.
  4. Upieczone kruche ciasto (czyli po 10 minutach od włożenia do piekarnika) wyjmij z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 170 stopni Celsjusza.
  5. Na kruche ciasto wyłóż masę serową i wyrównaj.
  6. Na wierzch masy serowej wyłóż pokrojonego w kostkę ananasa z syropu.
  7. Blachę włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut. Pamiętaj, aby nie otwierać przez ten czas piekarnika.
  8. Pod koniec pieczenia, czyli po 35-40 minutach możesz przejść do ubijania piany.

Jak zrobić pianę na wierzch sernika?

  1. Do dużej szklanej lub metalowej miski wlej 4 białka. Ubijaj na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna piana.
  2. Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Czas ubijania pomiędzy kolejnymi łyżkami cukru powinien wynosić około minuty.
  3. Kiedy minie 50 minut od włożenia sernika do piekarnika, blachę z sernikiem wyciągnij z piekarnika. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni Celsjusza.
  4. Na ser wyłóż ubitą pianę z białek i delikatnie rozprowadź. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
  5. Całość włóż jeszcze na 30 minut do piekarnika.
  6. Upieczony sernik zostaw w zamkniętym piekarniku, a dopiero po 30 minutach uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik w środku przez kolejne 30 minut.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na pyszne serniki


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.