Przepis na wyjątkowy sernik z ananasem, kokosem i pianką. To połączenie kruchego spodu, kremowej masy serowej, orzeźwiającego ananasa, delikatnej pianki i aromatycznego kokosu. Sernik z tego przepisu zawsze wychodzi i sprawdzi się na każdą okazję.
Spis treści:
Jak zrobić sernik z pianką?
Aby przygotować sernik z pianką na wierzchu, najpierw przygotuj wybrany spód i masę serową. Kruchy spód polecam najpierw podpiec przez 10 minut w piekarniku, a następnie wyłożyć masę serową. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 50 minut.
Pod koniec pieczenia (po 35-40 minutach) przejdź do przygotowania pianki. Białka ubij na sztywną pianę, po czym dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Na 4 białka polecam użyć 140 g drobnego cukru.
Kiedy minie 50 minut od włożenia sernika do piekarnika, blachę wyjmij i na wierzch wyłóż ubitą pianę z białek z cukrem. Piankę rozsmaruj i włóż do piekarnika (temperaturę zmniejsz do 160 stopni Celsjusza). Całość piecz jeszcze przez około 30 minut. Dokładny przepis na sernik z pianką znajdziesz poniżej.
Pamiętaj, aby po upieczeniu sernika nie otwierać od razu piekarnika. Więcej praktycznych porad co zrobić, aby sernik nie opadał znajdziesz tutaj – https://viagusto.pl/co-zrobic-zeby-sernik-nie-opadl/
Jaki twaróg jest najlepszy do sernika?
Najlepszy sernik wychodzi z trzykrotnie mielonego półtłustego twarogu. Sernik z takiego twarogu ma idealną konsystencję, dobrze się piecze i jest pyszny.
Jakiego ananasa użyć do sernika?
Do sernika użyj ananasa z syropu – z puszki lub ze słoika. Możesz użyć ananasa w kawałkach lub plastrach, które należy pokroić w kostkę.
Jak przechowywać sernik z pianką?
Serniki z pianką najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wcześniej sernik należy całkowicie wystudzić. Takie serniki z pianką przechowuj do 4 dni.


Przepis na sernik z ananasem i pianką
Ile kalorii ma kawałek sernika z ananasem i pianką?
Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji sernika. Jedna porcja ma:
- kalorie – 387 kcal
- węglowodany – 40,7 g
- białko – 15,9 g
- tłuszcze – 18 g
składniki
Składniki na kruche ciasto do sernika:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na masę serową z budyniem:
(wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej)
- 1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego twarogu półtłustego)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- 40 g budyniu bez cukru (1 opakowanie) - waniliowego lub śmietankowego
- 100 g masła
Składniki na piankę na wierzch sernika:
- 4 białka
- 140 g cukru
Dodatkowe składniki:
- 340 g ananasa z syropu (1 duża puszka)
- 45 g wiórków kokosowych
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jeśli do sernika używasz twarogu w kostce (niemielonego), przed przygotowaniem koniecznie go zmiel. Najlepszy efekt uzyskasz, gdy zrobisz to trzykrotnie – najlepiej w maszynce do mielenia mięsa. Dzięki temu masa serowa będzie gładka i kremowa. Gotowy, trzykrotnie mielony twaróg można też kupić – to wygodna opcja, jeśli chcesz zaoszczędzić czas.
Jak zrobić kruche ciasto do sernika?
- Do mąki dodaj schłodzone masło posiekane na małe kawałki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki zimnej wody. Ze składników wyrób zwarte kruche ciasto – możesz to zrobić ręcznie lub robotem.
- Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy - proporcje są na kwadratową formę, czyli taką o wymiarach 24x24 cm.
- Rozwałkowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Kiedy kruche ciasto się piecze, przejdź do przygotowania masy serowej.
Jak zrobić masę serową z budyniem?
- Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
- W dużej misce umieść 1 kg mielonego twarogu. Dodaj 2 jajka, 2 żółtka, 200 g cukru, 40 g proszku budyniowego i 100 g miękkiego masła.
- Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub robotem. Jednak nie mieszaj zbyt długo, aby masa serowa nie nabrała powietrza.
- Upieczone kruche ciasto (czyli po 10 minutach od włożenia do piekarnika) wyjmij z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 170 stopni Celsjusza.
- Na kruche ciasto wyłóż masę serową i wyrównaj.
- Na wierzch masy serowej wyłóż pokrojonego w kostkę ananasa z syropu.
- Blachę włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut. Pamiętaj, aby nie otwierać przez ten czas piekarnika.
- Pod koniec pieczenia, czyli po 35-40 minutach możesz przejść do ubijania piany.
Jak zrobić pianę na wierzch sernika?
- Do dużej szklanej lub metalowej miski wlej 4 białka. Ubijaj na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna piana.
- Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Czas ubijania pomiędzy kolejnymi łyżkami cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy minie 50 minut od włożenia sernika do piekarnika, blachę z sernikiem wyciągnij z piekarnika. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni Celsjusza.
- Na ser wyłóż ubitą pianę z białek i delikatnie rozprowadź. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
- Całość włóż jeszcze na 30 minut do piekarnika.
- Upieczony sernik zostaw w zamkniętym piekarniku, a dopiero po 30 minutach uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik w środku przez kolejne 30 minut.
Zobacz również inne przepisy na pyszne serniki
- sernik z brzoskwiniami bez spodu
- sernik Kinder Bueno
- pomarańczowy sernik z czekoladą
- sernik Pani Walewska
- sernik z jabłkami i kruszonką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

