Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaSernik Snickers (prosty i pyszny)

Sernik Snickers (prosty i pyszny)

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Sernik Snickers (prosty i pyszny)

Jeden z najpyszniejszych serników! Sernik Snickers z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i polewą czekoladową rozpływa się w ustach. Ten sernik sprawdzi się na każdą okazję – również na święta oraz imprezy, czy uroczystości.

Jak zrobić sernik Snickers?

Przygotowanie sernika Snickers składa się z kilku kroków (dokładny przepis znajdziesz poniżej):

  1. Zrobienie kruchego ciasta na spód sernika.
  2. Podpieczenie spodu przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  3. Przygotowanie masy serowej.
  4. Upieczenie sernika na kruchym spodzie (1 godzinę i 10 minut w 170 stopniach Celsjusza).
  5. Przygotowanie kajmaku z orzeszkami ziemnymi i wyłożenie go na górę sernika.
  6. Przygotowanie polewy czekoladowej na wierzch sernika.
  7. Schłodzenie ciasta.

Jakich orzeszków użyć do sernika Snickers?

Do sernika Snickers najlepiej użyć solonych orzeszków ziemnych. Słony smak idealnie kontrastuje ze słodkim karmelem, kremowym sernikiem i czekoladową polewą.

Jak zrobić polewę do sernika?

Do sernika najlepiej zrobić polewę czekoladową. Do sernika Snickers najlepiej pasuje polewa na bazie czekolady mlecznej, którą należy rozpuścić z dodatkiem śmietanki kremówki.

Jak przechowywać sernik z karmelem i polewą?

Sernik z karmelem i polewą najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu. Dobrą opcją może być chłodna spiżarnia lub lodówka.



Przepis na sernik Snickers (pieczony)

Ile kalorii ma kawałek sernika Snickers?

Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji sernika. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 533 kcal
  • węglowodany – 48,7 g
  • białko – 15,5 g
  • tłuszcze – 30,12 g
Sernik Snickers (prosty i pyszny)

Sernik Snickers

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 11 głos/y )

składniki

Składniki na kruche ciasto do sernika:

  • 220 g mąki
  • 100 g masła (schłodzonego)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na masę serową z kajmakiem:

(wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej)

  • 1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego twarogu półtłustego)
  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 40 g budyniu bez cukru (1 opakowanie) - waniliowego lub śmietankowego
  • 100 g masła
  • 110 g kajmaku (masy krówkowej z puszki)

Składniki na warstwę z orzeszkami:

  • 200 g orzeszków ziemnych solonych
  • 400 g kajmaku (masy krówkowej z puszki)
  • 50 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 150 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)

przygotowanie

Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.


Jak zrobić kruche ciasto do sernika?

  1. Do mąki dodaj schłodzone masło posiekane na małe kawałki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki zimnej wody. Ze składników wyrób zwarte kruche ciasto – możesz to zrobić ręcznie lub robotem.
  2. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy - proporcje są na kwadratową formę, czyli taką o wymiarach 24x24 cm.
  4. Rozwałkowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  5. Kiedy kruche ciasto się piecze, przejdź do przygotowania masy serowej.

Jak zrobić masę serową z budyniem?

  1. Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W dużej misce umieść 1 kg mielonego twarogu. Dodaj 2 jajka, 140 g cukru pudru, 40 g proszku budyniowego, 100 g masła i 110 g kajmaku.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Jednak nie mieszaj zbyt długo, aby masa serowa nie nabrała powietrza.
  4. Upieczone kruche ciasto (czyli po 10 minutach od włożenia do piekarnika) wyjmij z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 170 stopni Celsjusza.
  5. Na kruche ciasto wyłóż masę serową i wyrównaj.
  6. Blachę włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Pamiętaj, aby nie otwierać przez ten czas piekarnika.
  7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go. Sernik zostaw w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.

Jak zrobić kajmak z orzeszkami?

  1. W rondelku umieść 400 g kajmaku i 50 g śmietanki. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając.
  2. Doprowadź do zagotowania i gotuj 2 minuty cały czas mieszając, po czym zdejmij z ognia i wymieszaj z orzeszkami ziemnymi.
  3. Odstaw do lekkiego wystudzenia, a następnie wyłóż na wierzch sernika i wyrównaj.

Jak zrobić polewę czekoladową na sernik?

  1. Do rondelka wsyp 200 g czekolady mlecznej połamanej na kawałki. Dodaj 150 g śmietanki. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  2. Gotową polewę odstaw do przestudzenia, a kiedy zacznie gęstnieć, wylej ją na warstwę orzeszków z kajmakiem i wyrównaj.
  3. Sernik odstaw na kilka godzin, aby polewa stężała.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na pyszne serniki


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.