Jeden z najpyszniejszych serników! Sernik Snickers z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i polewą czekoladową rozpływa się w ustach. Ten sernik sprawdzi się na każdą okazję – również na święta oraz imprezy, czy uroczystości.
Spis treści:
Jak zrobić sernik Snickers?
Przygotowanie sernika Snickers składa się z kilku kroków (dokładny przepis znajdziesz poniżej):
- Zrobienie kruchego ciasta na spód sernika.
- Podpieczenie spodu przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie masy serowej.
- Upieczenie sernika na kruchym spodzie (1 godzinę i 10 minut w 170 stopniach Celsjusza).
- Przygotowanie kajmaku z orzeszkami ziemnymi i wyłożenie go na górę sernika.
- Przygotowanie polewy czekoladowej na wierzch sernika.
- Schłodzenie ciasta.
Jakich orzeszków użyć do sernika Snickers?
Do sernika Snickers najlepiej użyć solonych orzeszków ziemnych. Słony smak idealnie kontrastuje ze słodkim karmelem, kremowym sernikiem i czekoladową polewą.
Jak zrobić polewę do sernika?
Do sernika najlepiej zrobić polewę czekoladową. Do sernika Snickers najlepiej pasuje polewa na bazie czekolady mlecznej, którą należy rozpuścić z dodatkiem śmietanki kremówki.
Jak przechowywać sernik z karmelem i polewą?
Sernik z karmelem i polewą najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu. Dobrą opcją może być chłodna spiżarnia lub lodówka.

Przepis na sernik Snickers (pieczony)
Ile kalorii ma kawałek sernika Snickers?
Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji sernika. Jedna porcja ma:
- kalorie – 533 kcal
- węglowodany – 48,7 g
- białko – 15,5 g
- tłuszcze – 30,12 g
składniki
Składniki na kruche ciasto do sernika:
- 220 g mąki
- 100 g masła (schłodzonego)
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na masę serową z kajmakiem:
(wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej)
- 1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego twarogu półtłustego)
- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 40 g budyniu bez cukru (1 opakowanie) - waniliowego lub śmietankowego
- 100 g masła
- 110 g kajmaku (masy krówkowej z puszki)
Składniki na warstwę z orzeszkami:
- 200 g orzeszków ziemnych solonych
- 400 g kajmaku (masy krówkowej z puszki)
- 50 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady mlecznej
- 150 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić kruche ciasto do sernika?
- Do mąki dodaj schłodzone masło posiekane na małe kawałki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki zimnej wody. Ze składników wyrób zwarte kruche ciasto – możesz to zrobić ręcznie lub robotem.
- Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy - proporcje są na kwadratową formę, czyli taką o wymiarach 24x24 cm.
- Rozwałkowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Kiedy kruche ciasto się piecze, przejdź do przygotowania masy serowej.
Jak zrobić masę serową z budyniem?
- Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
- W dużej misce umieść 1 kg mielonego twarogu. Dodaj 2 jajka, 140 g cukru pudru, 40 g proszku budyniowego, 100 g masła i 110 g kajmaku.
- Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Jednak nie mieszaj zbyt długo, aby masa serowa nie nabrała powietrza.
- Upieczone kruche ciasto (czyli po 10 minutach od włożenia do piekarnika) wyjmij z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 170 stopni Celsjusza.
- Na kruche ciasto wyłóż masę serową i wyrównaj.
- Blachę włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Pamiętaj, aby nie otwierać przez ten czas piekarnika.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go. Sernik zostaw w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
Jak zrobić kajmak z orzeszkami?
- W rondelku umieść 400 g kajmaku i 50 g śmietanki. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając.
- Doprowadź do zagotowania i gotuj 2 minuty cały czas mieszając, po czym zdejmij z ognia i wymieszaj z orzeszkami ziemnymi.
- Odstaw do lekkiego wystudzenia, a następnie wyłóż na wierzch sernika i wyrównaj.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik?
- Do rondelka wsyp 200 g czekolady mlecznej połamanej na kawałki. Dodaj 150 g śmietanki. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Gotową polewę odstaw do przestudzenia, a kiedy zacznie gęstnieć, wylej ją na warstwę orzeszków z kajmakiem i wyrównaj.
- Sernik odstaw na kilka godzin, aby polewa stężała.
Zobacz również inne przepisy na pyszne serniki
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


