

składniki
Spód – kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej (użyłam krupczatki)
- 150 g schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
Warstwa serowa:
- 2 kg sera z wiaderka
- 450 g cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 9 jajek
- 4 żółtka
- 150 g śmietany 18%
- 80 g śmietanki 30%
- 3 opakowania budyniu waniliowego (czyli 180 g proszku budyniowego) lub 180 g mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 20 g śmietanki 30%
przygotowanie
Wykonanie spodu (kruchego ciasta):
- Wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie wyrób zwarte ciasto. Włóż je na 15 minut do zamrażarki.
- Następnie ciasto rozwałkuj na wielkość wielkiej blachy (25×40 cm). Ciasto przełóż do formy i podpiecz 15 minut w 190 stopniach Celsjusza (do zarumienienia).
Wykonanie warstwy serowej:
- Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Nie mieszaj zbyt długo, aby sernik nie nabrał zbyt dużo powietrza.
- Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczone kruche ciasto. Blachę z masą serową umieść w większej formie do pieczenia (ja umieściłam na blasze z piekarnika). Na większą blachę wlej wodę na wysokość 2 cm.
- Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz 1 godzinę i 15 minut. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch sernika zbyt szybko się zarumieni, zmień tryb pieczenia na “dół”. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go. Sernik zostaw w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
Wykonanie polewy czekoladowej:
- Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuść w kąpieli wodnej.
- Tak przygotowaną polewą polej wierzch wystudzonego sernika.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




Pomysły na pyszne serniki! Zainspiruj się
- Sernik waniliowy z dodatkiem owoców sezonowych – to klasyczna propozycja, która zawsze cieszy się popularnością. W tym przypadku sernik waniliowy łączy się z soczystymi, słodkimi owocami, co nadaje mu dodatkowej świeżości. Można wykorzystać różne owoce sezonowe w zależności od preferencji i dostępności.
- Sernik gotowany „Leśny mech” – to przepis na pięknie wyglądające ciasto! Gotowany ser przełożony jest ciastem ze szpinakiem. Sprawdź przepis – https://viagusto.pl/sernik-gotowany-ciasto-lesny-mech/
- Sernik z białą czekoladą i kawałkami ciastek Oreo – to wariacja na temat klasycznego sernika. W tym przypadku do ciasta dodaje się białą czekoladę, która nadaje mu słodkości i kremowej konsystencji. Do tego dodaje się ciastka Oreo, które zapewniają chrupiący i słodki kontrast.
- Sernik cytrynowy z kruszonką – to sernik o wyrazistym, orzeźwiającym smaku. Cytryna nadaje mu charakterystycznego smaku, a kruszonka dodaje chrupkości. To idealna propozycja na lato, kiedy chce się czegoś lekkiego i orzeźwiającego.
- Sernik z serkiem mascarpone – to sernik dla miłośników bardziej wyrafinowanych smaków. Serek mascarpone nadaje mu kremowej konsystencji.
- Sernik z musem z mango i marakują – to egzotyczna propozycja dla fanów słodkich owoców. Mus z mango i marakują nadaje mu świeżości i tropikalnego charakteru. To idealna propozycja na letnie przyjęcia lub kolacje w ogrodzie.
- Sernik czekoladowy z karmelem i solą morską – ten sernik to połączenie ciemnego kakao i gładkiego karmelu, któremu soli morskiej dodają nuty smakowe. Taki sernik świetnie smakuje, kiedy jest jeszcze ciepły i karmel jest jeszcze płynny, a soli dodaje wyrazistości. Można go też podać z bitą śmietaną lub posypać kakao.
- Sernik z dodatkiem masła orzechowego i posypką z czekoladowych wiórków – jeśli lubisz masło orzechowe, ten sernik z pewnością przypadnie Ci do gustu. Masło orzechowe dodaje do sernika nie tylko smaku, ale też konsystencji, sprawiając, że jest bardziej kremowy. Posypka z czekoladowych wiórków to dodatek, który nadaje sernikowi chrupkości i dodaje mu wspaniałego smaku.
Sprawdź najnowsze przepisy
- Ciasto Raffaello – szybkie ciasto z mlekiem w proszku
- Dzień Chłopaka, czyli świetna okazja do poznania marketingu afiliacyjnego
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów

4 komentarze
Czy trzeba piec w kąpieli wodnej?czy opadnie dużo jak będę piec bez kąpieli wodnej?po upieczeniu ,wyłączeniu piekarnika zostawię 0.5 godz w zamkniętym piekarniku a potem stopniowo będę lekko uchylać.A jeśli zrobię polewę z białą czekoladą to takie same proporcje jak z mleczną?
Jest możliwe upieczenie sernika bez kąpieli wodnej, ale istnieje ryzyko, że sernik opadnie i będzie mniej puszysty niż sernik pieczony w kąpieli wodnej. Stopniowe otwieranie drzwi piekarnika może pomóc i sernik nie opadnie tak gwałtownie i mocno. Jednak nie próbowałam upiec sernika z tego przepisu bez kąpieli wodnej 🙁 Jeśli chcesz użyć białej czekolady do polewy, to możesz zastosować takie same proporcje jak w przypadku mlecznej czekolady.
Pozdrawiam!
Dziękuje za odpowiedź🙂a można użyć twaróg półtłusty w kostce?trzeba mielić?
Tak, twaróg w kostce trzeba zmielić (polecam zmielić trzykrotnie, aby uzyskać najlepszą konsystencję sernika)