Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaSernik bez pieczenia „Białe Michałki” – sernik na zimno z mlekiem w proszku

Sernik bez pieczenia „Białe Michałki” – sernik na zimno z mlekiem w proszku

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Sernik bez pieczenia Białe Michałki - sernik na zimno z mlekiem w proszku

Przepis na sernik na zimno z mlekiem w proszku – czyli sernik z Białymi Michałkami. Ciasto jest niezwykle kremowe i dzięki białej czekoladzie oraz orzeszkom ziemnym smakuje jak cukierki Białe Michałki!

Ten sernik sprawdzi się jako ciasto na wiele okazji – możesz przygotować go na Święta, na imprezę, a także do codziennej kawy. Ciasto posmakuje każdemu, kto lubi smak białych Michałków.

Jak zrobić ten sernik z Białymi Michałkami?

Sernik przygotujesz na spodzie z masła orzechowego i zmielonych orzeszków ziemnych. Główna część ciasta to serowy krem, czyli połączenie mleka, białej czekolady, mleka w proszku, sera z wiaderka, cukru pudru i posiekanych orzeszków ziemnych. Dodatkowo do serowej masy dodajemy kilka cukierków Białe Michałki. Wierzch posypujemy pokruszonymi Michałkami. Dokładne wykonanie tego sernika wraz z proporcjami składników znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne ciekawe przepisy na serniki na zimno:



PRZEPIS – SERNIK NA ZIMNO Z MLEKIEM W PROSZKU

Sernik bez pieczenia Białe Michałki - sernik na zimno z mlekiem w proszku

Sernik z Białymi Michałkami z mlekiem w proszku

Drukuj
Proporcje na: formę o śr. 24 cm Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 21 głos/y )

składniki

Składniki na orzechowy spód:

  • 120 g orzeszków ziemnych
  • 30 g masła orzechowego

Składniki na sernik z Białymi Michałkami:

  • 800 g sera z wiaderka
  • 400 g mleka w proszku
  • 200 ml mleka
  • 3 białe czekolady (240 g)
  • 120 g cukru pudru
  • 60 g orzeszków ziemnych
  • 6 szt. białych Michałków (cukierków)

Składniki na wierzch sernika:

  • 4 szt. białych Michałków (cukierków)

przygotowanie

  1. Aby przygotować spód ciasta, zmielone orzeszki ziemne wymieszaj z masłem orzechowym. Tak przygotowaną masą wylep spód formy. Proporcje są podane na okrągłą formę o średnicy 24 cm.
  2. Aby przygotować masę serową, na początek w rondelku umieść mleko i białą czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż biała czekolada rozpuści się i całość zagotuje się. Powstałą mieszankę odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Do wystudzonego mleka z białą czekoladą dodaj mleko w proszku i całość wymieszaj (mikserem lub robotem). Następnie dodawaj partiami ser z wiaderka (ser powinien być w temperaturze pokojowej). Na koniec dodaj cukier puder, posiekane orzeszki ziemne i pokruszone cukierki Białe Michałki - wymieszaj. Gotową masę przełóż na wcześniej przygotowany spód ciasta. Wyrównaj, a wierzch posyp pokruszonymi Michałkami.
  4. Ciasto włóż na noc do lodówki, aby stężało.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz polecane przepisy na inne ciasta z mlekiem w proszku:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.