Przepis na sernik na zimno z mango i mascarpone! Serniczek jest kremowy, delikatny, a mango z pomarańczową galaretką dodaje świeżości i sprawia, że smak sernika pamięta się na długo.
Spis treści:
Czy ten sernik można zrobić z innymi owocami?
Tak, zamiast mango możesz użyć innych owoców. Dopasuj również smak galaretki do wybranych owoców. Świetnie sprawdzą się truskawki, borówki, morele, czy brzoskwinie. Na blogu znajdziesz też przepis na ten sernik z malinami – przepis na kremowy sernik z malinami.
Jaki spód zrobić do sernika na zimno?
W przepisie na ten sernik na zimno jako spód wykorzystałam okrągłe biszkopty. Jednak zamiast biszkoptów możesz użyć herbatników, kruchego ciasta, ciasteczek z roztopionym masłem, a także innego wybranego spodu. Każdy będzie komponował się z sernikiem i owocami.
Jak długo sernik powinien chłodzić się w lodówce przed podaniem?
Sernik po przygotowaniu najlepiej pozostawić w lodówce na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu sernik odpowiednio stężeje.


Przepis na sernik na zimno z mango i mascarpone
składniki
Składniki na sernik z sera z wiaderka i mascarpone:
- 650 g sera z wiaderka lub zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 g masła
- 160 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- około 80 g okrągłych biszkoptów na spód (możesz też użyć innego wybranego spodu)
- 250 g mango (świeżego lub mrożonego)
- 150 ml wody
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 łyżka cukru
przygotowanie
Jak zrobić mus z mango do ciasta?
- Mango zblenduj, a następnie przełóż do rondelka. Dodaj łyżkę cukru i zagotuj. Po zagotowaniu zdejmij z ognia.
- Jedną pomarańczową galaretkę dokładnie rozpuść w 150 ml gorącej wody, po czym dodaj do mango i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić sernik na zimno z sera z wiaderka?
- Żelatynę zalej zimną wodą (dodaj tylko tyle wody, aby zakryć żelatynę). Wymieszaj i odstaw do napęcznienia na 5-10 minut. Następnie żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem.
- Następnie dodaj ser, mascarpone oraz letnią rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszaj.
- Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm. Na spodzie formy rozłóż biszkopty. Wyłóż masę serową, a na wierzch wylej tężejącą galaretkę z mango. Za pomocą łyżki lekko pomieszaj warstwę serową i mango – dzięki temu uzyskasz fale. Oczywiście możesz pominąć ten krok.
- Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby stężało.
Zobacz również inne przepisy na serniki na zimno
- kolorowy sernik na zimno z galaretkami
- malinowy sernik z Ptasim Mleczkiem
- sernik Białe Michałki
- sernik z jogurtu greckiego z białą czekoladą
- kremowy sernik z malinami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



