Przepis na sernik matcha pieczony w kąpieli wodnej – dzięki temu serniczek nie opada i jest puszysty. Biała czekolada i granat na wierzchu ciasta sprawiają, że ten zielony sernik pięknie się prezentuje!
Jak długo piec sernik w kąpieli wodnej?
Sernik w kąpieli wodnej, w zależności od wielkości sernika, należy piec średnio przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika (zwłaszcza przez pierwsze 50 minut).
Co można dać na wierzch sernika?
Oprócz standardowego lukru, polewy kakaowej lub czekolady, wierzch sernika możesz również wykończyć frużeliną z owoców, bitą śmietaną, prażonymi wiórkami kokosowymi, karmelem, galaretką, a także świeżymi owocami. Pyszną opcją jest także biała czekolada i ziarna granatu.
Gdzie przechowywać sernik po upieczeniu?
Upieczony sernik zostaw w formie do całkowitego wystygnięcia. Sernik, zwłaszcza taki pieczony w kąpieli wodnej, po wystudzeniu polecam przykryć (może być folią aluminiową) i włożyć w formie na noc do lodówki lub umieścić w chłodnym miejscu. Następnego dnia sernik można wyciągnąć z formy. Przechowuj do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Jeśli sernik zawiera świeże owoce, to należy przechowywać go do 2-3 dni (również w lodówce).
SERNIK MATCHA PIECZONY W KĄPIELI WODNEJ
składniki
Składniki na sernik z matchą:
- 1 kg twarogu
- 240 g cukru pudru
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 110 g śmietany 18% (kwaśnej)
- 50 g masła
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki matchy (japońskiej zielonej herbaty)
- 1,5 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Składniki na wierzch sernika:
- 80-100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 granat
przygotowanie
Jak zrobić sernik z matchą pieczony w kąpieli wodnej? Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg zmiel w maszynce do mielenia lub dokładnie zblenduj blenerem ręcznym – ja używam blendera i świetnie sobie radzi!
- Masło roztop i odstaw do wystudzenia.
- Wszystkie składniki na sernik, czyli zmielony twaróg, cukier puder, jajka, żółtka, śmietanę, roztopione i wystudzone masło, sok z limonek, matchę, budyń i ekstrakt waniliowy wymieszaj na jednolitą masę. Nie mieszaj zbyt długo, aby sernik nie nabrał zbyt dużo powietrza.
- Tak przygotowaną masę serową wylej do formy o średnicy 24 cm. Jeśli stosujesz formę ze zdejmowaną obręczą (otwieraną), owiń folię aluminiową szczelnie wokół formy (tak, aby woda, w której będzie się piekł sernik nie przedostała się do środka formy).
- Blachę z masą serową umieść w większej formie do pieczenia (ja umieściłam na blasze z piekarnika). Na większą blachę wlej wodę na wysokość 2 cm.
- Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz 1 godzinę i 15 minut. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch sernika zbyt szybko się zarumieni, zmień tryb pieczenia na “dół”. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go. Sernik zostaw w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
- Białą czekoladę z masłem przełóż do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotową polewę wylej na wierzch sernika i rozprowadź równomiernie.
- Wierzch posyp ziarnami granatu. Odstaw do zastygnięcia polewy.