Przepis na sernik matcha pieczony w kąpieli wodnej – dzięki temu serniczek nie opada i jest puszysty. Biała czekolada i granat na wierzchu ciasta sprawiają, że ten zielony sernik pięknie się prezentuje!
Jak długo piec sernik w kąpieli wodnej?
Sernik w kąpieli wodnej, w zależności od wielkości sernika, należy piec średnio przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika (zwłaszcza przez pierwsze 50 minut).
Co można dać na wierzch sernika?
Oprócz standardowego lukru, polewy kakaowej lub czekolady, wierzch sernika możesz również wykończyć frużeliną z owoców, bitą śmietaną, prażonymi wiórkami kokosowymi, karmelem, galaretką, a także świeżymi owocami. Pyszną opcją jest także biała czekolada i ziarna granatu.
Gdzie przechowywać sernik po upieczeniu?
Upieczony sernik zostaw w formie do całkowitego wystygnięcia. Sernik, zwłaszcza taki pieczony w kąpieli wodnej, po wystudzeniu polecam przykryć (może być folią aluminiową) i włożyć w formie na noc do lodówki lub umieścić w chłodnym miejscu. Następnego dnia sernik można wyciągnąć z formy. Przechowuj do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Jeśli sernik zawiera świeże owoce, to należy przechowywać go do 2-3 dni (również w lodówce).


SERNIK MATCHA PIECZONY W KĄPIELI WODNEJ
Sprawdź również inne przepisy na pieczone serniki:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


