Przepis na sernik karmelowy na zimno to ciasto bez pieczenia, które przygotujesz z sera z wiaderka. Sernik przygotowałam na ciasteczkowym spodzie, a do masy serowej dodałam karmelową czekoladę.
Jak zrobić sernik na zimno z karmelową czekoladą?
Przygotowanie sernika rozpoczynamy od zrobienia spodu – czyli wymieszania pokruszonych ciasteczek (np. herbatników) z roztopionym masłem.
Masa serowa składa się z sera z wiaderka wymieszanego z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, roztopioną karmelową czekoladą, bitą śmietaną oraz żelatyną.
Na wierzch ciasta wylewamy karmelową czekoladę roztopioną z dodatkiem śmietanki.
Przepis na sernik karmelowy krok po kroku

składniki
Spód:
- 160 g herbatników lub innych kruchych ciastek (użyłam kakaowych herbatników)
- 70 g masła
Masa serowa:
- 750 g sera z wiaderka
- 190 g czekolady karmelowej
- 200 g śmietanki 30%
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny (20 g) + 40 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
Wierzch:
- 50 g czekolady karmelowej
- 30 g śmietanki 30%
przygotowanie
Przygotowanie spodu:
- Ciastka pokrusz za pomocą blendera lub włóż je do woreczka i pokrusz wałkiem.
- Masło roztop w rondelku i wymieszaj je z pokruszonymi ciastkami.
- Gotowy spód wyłóż na dno formy – wyrównaj i dociśnij, aby tworzył jedną, zwartą całość.
Przygotowanie masy serowej:
- Przygotowanie masy serowej rozpocznij od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Całkowicie roztopioną czekoladę zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw na 5 minut, aby trochę ostygła.
- W międzyczasie ser zmiksuj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- Następnie do sera dodaj roztopioną czekoladę – czekoladę dodawaj w trzech partiach, cały czas miksując.
- Śmietankę ubij w oddzielnej misce. Bitą śmietanę dodaj do sera wymieszanego z czekoladą – również w trzech partiach, cały czas miksując.
- Na koniec przygotuj żelatynę – rozpuść ją w gorącej wodzie, energicznie mieszając. Kiedy żelatyna będzie już gładka, dodawaj ją strużką do masy serowej, nie przerywając miksowania.
- Kiedy masa serowa będzie już gładka, wyłóż ją na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj.
Przygotowanie wierzchu ciasta:
- Czekoladę i śmietankę umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Na koniec całość wymieszaj i wylej na masę serową.
Gotowe ciasto włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby stężało.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem




