Sernik gotowany przekładany ciastem ze szpinakiem to przepis, który głównie kojarzy mi się z Wielkanocą i wiosną! Przyciąga swoimi kolorami, jest lekki i delikatny. Sernik gotowany to proste w przygotowaniu ciasto – o wiele łatwiej jest przygotować gotowaną masę serową, niż upiec sernik.
Sernik gotowany z wiaderka – jak zrobić?
Aby przygotować sernik gotowany z budyniem, należy wymieszać ser z wiaderka z jajkami, masłem oraz cukrem. Następnie do gotującej sią masy serowej dodajemy budyń wymieszany z mlekiem i całość mieszamy do ponownego zagotowania.
Przepis, który znajdziecie poniżej stworzyłam na bazie ciasta znanego jako leśny mech – czyli ciasta ze szpinakiem. Jest to przepis podobny w wykonaniu jak sernik gotowany na biszkopcie, jednak za sprawą szpinaku ciasto wygląda przepięknie!

Przepis na sernik gotowany z sera z wiaderka

składniki
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 140 g oleju (użyłam rzepakowego)
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie ciasta:
- Pierwszym krokiem jest rozmrożenie szpinaku – polecam wyciągnąć szpinak z zamrażarki dzień wcześniej.
- Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody – tak, aby był jedynie wilgotny.
- Mikserem lub robotem ubij całe jajka z cukrem. Powinna powstać puszysta, jasna masa. Nie przerywając ubijania, do jajek z cukrem dodaj cienką strużką olej. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i dodaj szpinak oraz sok z cytryny.
- W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Do wymieszanych mokrych składników dodawaj partiami mąkę, cały czas mieszając łyżką lub mikserem/robotem na najmniejszych obrotach.
- Gotowe ciasto przełóż do formy do pieczenia (dużej lub kwadratowej). Włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 40 minut.
- Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie skrój górę (w ten sposób, aby wyrównać ciasto). Skrojoną górę pokrusz – wykorzystasz ją do posypania drugiej warstwy sera.
- Pozostałe ciasto przekrój na pół, aby powstały dwa blaty, które następnie przełożymy serem.
Składniki na ser:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru (z takiej ilości cukru pudru wychodzi średnio słodki sernik, więc dodaj 200 g, jeśli wolisz słodkie serniki)
- 100 ml mleka
- 2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego (czyli 80 g)
Przygotowanie sera:
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodaj jajka i ser – całość dokładnie wymieszaj mikserem lub robotem.
- Gotową masę przełóż do garnka (najlepiej z grubym dnem) i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie się gotować, dodaj do niej proszki budyniowe wymieszane z mlekiem. Całość mieszaj do momentu zagotowania.
Przełożenie ciasta:
- Połowę zagotowanej masy serowej wyłóż na dolny blat ciasta. Rozsmaruj po całej powierzchni i przyłóż drugim blatem ciasta. Następnie rozsmaruj resztę masy serowej i całość posyp pokruszoną, wcześniej skrojoną górą ciasta ze szpinakiem – pokruszone ciasto lekko dociśnij do sera, aby całość się skleiła.
- Ważne, aby ciasto przekładać gorącą masą serową – im masa jest zimniejsza, tym twardsza i ciężej jest ją rozsmarować.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – link.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Video przepis na sernik gotowany bez pieczenia
@viagusto_pl Sernik gotowany 😋 #przepis #sernik #recipe ♬ Baby Work It – Your Favourite Garçon
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz
- Ciasto Raffaello – szybkie ciasto z mlekiem w proszku
- Dzień Chłopaka, czyli świetna okazja do poznania marketingu afiliacyjnego



2 komentarze
Zawsze robię zielony mech z bitą śmietaną i mascarpone, ale tym razem chce zrobić ciasto na kiermasz charytatywny i podoba mi się pomysł z sernikiem. Czy taki sernik, który stężeje w lodówce wytrzyma potem pół dnia na festynie, gdzie może być upalnie?
Tak, sernik jak najbardziej wytrzyma 🙂