Przepis na sernik a’la tiramisu – czyli sernik Cappuccino! To puszysty sernik gotowany, przekładany podłużnymi biszkoptami umoczonymi w kawie Cappuccino.
Ten delikatny sernik gotowany możesz przygotować na wiele okazji (np. imieniny lub urodziny), a także jako deser do codziennej kawy. Smak ciasta idealnie łączy się z kawą!
Jak zrobić gotowany sernik Cappuccino?
Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. To tylko kilka kroków, czyli:
- zrobienie gotowanego sera (czyli wymieszanie składników i zagotowanie),
- ułożenie warstw ciasta (czyli namoczenie biszkoptów w Cappuccino i przełożenie ich warstwami gotowanego sera).
Do zrobienia sernika potrzebujesz jedynie podstawowych składników – twaróg, jajka, cukier, mleko, masło, budynie, biszkopty i kawa Cappuccino.
Jeśli wolisz smak zwykłej kawy, możesz zamienić w przepisie Cappuccino na kawę rozpuszczalną.
Dokładny przepis na sernik a’la tiramisu znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na gotowane serniki:


PRZEPIS – SERNIK Z CAPPUCCINO

składniki
- 1,2 kg sera (wilgotnego twarogu lub sera z wiaderka)
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 120 ml mleka
- 150 g masła
- 3 budynie waniliowe (łącznie 120 g proszku)
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 50 g kawy Cappuccino
- 150 ml wody
Dodatkowo:
- 20 g kawy Cappuccino (do posypania na wierzch)
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić ser gotowany do ciasta?
- Masło rozpuść w rondelku.
- Jeśli używasz twarogu, zmiel go (możesz też zblendować twaróg blenderem ręcznym).
- Wszystkie składniki, czyli twaróg, jajka, cukier, mleko, roztopione masło, budynie waniliowe, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy wymieszaj – najlepiej mikserem.
- Całość przełóż do garnka z grubym dnem i podgrzewając mieszaj do momentu zagotowania.
- Gotowy ser odstaw na 15 minut do lekkiego wystudzenia.
Jak zrobić tiramisu z kawą Cappuccino?
- 50 g kawy Cappuccino zalej 150 ml gorącej wody i wymieszaj. Biszkopty podziel na 2 części. Połowa biszkoptów to spód ciasta – maczaj je w kawie Cappuccino z jednej strony (każdy z biszkoptów zanurz w kawie do połowy i przytrzymaj sekundę), po czym wyłóż na spód kwadratowej formy (zamoczoną częścią biszkopta do góry).
- Na spód z biszkoptów wyłóż połowę gotowanego sera. Rozsmaruj równomiernie.
- Drugą część biszkoptów maczaj z dwóch stron w kawie Cappuccino i z tak przygotowanych biszkoptów ułóż warstwę. Na biszkopty wyłóż drugą część gotowanego sera.
- Całość posyp kawą Cappuccino. Sernik odstaw na noc do wystudzenia.
Sprawdź przepisy na inne ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz


