Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaSernik Cappuccino – puszysty sernik gotowany

Sernik Cappuccino – puszysty sernik gotowany

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
sernik cappuccino - puszysty sernik gotowany z wiaderka

Przepis na sernik a’la tiramisu – czyli sernik Cappuccino! To puszysty sernik gotowany, przekładany podłużnymi biszkoptami umoczonymi w kawie Cappuccino.

Ten delikatny sernik gotowany możesz przygotować na wiele okazji (np. imieniny lub urodziny), a także jako deser do codziennej kawy. Smak ciasta idealnie łączy się z kawą!

Jak zrobić gotowany sernik Cappuccino?

Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. To tylko kilka kroków, czyli:

  • zrobienie gotowanego sera (czyli wymieszanie składników i zagotowanie),
  • ułożenie warstw ciasta (czyli namoczenie biszkoptów w Cappuccino i przełożenie ich warstwami gotowanego sera).

Do zrobienia sernika potrzebujesz jedynie podstawowych składników – twaróg, jajka, cukier, mleko, masło, budynie, biszkopty i kawa Cappuccino.

Jeśli wolisz smak zwykłej kawy, możesz zamienić w przepisie Cappuccino na kawę rozpuszczalną.

Dokładny przepis na sernik a’la tiramisu znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne przepisy na gotowane serniki:



PRZEPIS – SERNIK Z CAPPUCCINO

sernik cappuccino - puszysty sernik gotowany z wiaderka

Sernik Cappuccino

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 105 głos/y )

składniki

  • 1,2 kg sera (wilgotnego twarogu lub sera z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 150 g masła
  • 3 budynie waniliowe (łącznie 120 g proszku)
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 50 g kawy Cappuccino
  • 150 ml wody

Dodatkowo:

  • 20 g kawy Cappuccino (do posypania na wierzch)

przygotowanie

Proporcje są na kwadratową formę 24x24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.

Jak zrobić ser gotowany do ciasta?
  1. Masło rozpuść w rondelku.
  2. Jeśli używasz twarogu, zmiel go (możesz też zblendować twaróg blenderem ręcznym).
  3. Wszystkie składniki, czyli twaróg, jajka, cukier, mleko, roztopione masło, budynie waniliowe, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy wymieszaj - najlepiej mikserem.
  4. Całość przełóż do garnka z grubym dnem i podgrzewając mieszaj do momentu zagotowania.
  5. Gotowy ser odstaw na 15 minut do lekkiego wystudzenia.

 

Jak zrobić tiramisu z kawą Cappuccino?
  1. 50 g kawy Cappuccino zalej 150 ml gorącej wody i wymieszaj. Biszkopty podziel na 2 części. Połowa biszkoptów to spód ciasta - maczaj je w kawie Cappuccino z jednej strony (każdy z biszkoptów zanurz w kawie do połowy i przytrzymaj sekundę), po czym wyłóż na spód kwadratowej formy (zamoczoną częścią biszkopta do góry).
  2. Na spód z biszkoptów wyłóż połowę gotowanego sera. Rozsmaruj równomiernie.
  3. Drugą część biszkoptów maczaj z dwóch stron w kawie Cappuccino i z tak przygotowanych biszkoptów ułóż warstwę. Na biszkopty wyłóż drugą część gotowanego sera.
  4. Całość posyp kawą Cappuccino. Sernik odstaw na noc do wystudzenia.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne ciastahttps://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

6 komentarzy

Ela 3 listopada 2023 - 09:05

Dzień dobry, zainspirował mnie przepis na sernik gotowany cappuccino. Chcę go dzisiaj zrobić, ale w większej blaszce. Czy faktycznie wszystkie składniki mam pomnożyć przez 1,5? Próbowała Pani zrobić to ciasto z takimi właśnie proporcjami?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedz
Via Gusto 3 listopada 2023 - 10:26

Dzień dobry! Tak, wystarczy, że pomnoży Pani wszystkie składniki przez 1,5 – duża blacha o wymiarach 25×36 cm jest półtora raza większa od kwadratowej formy, w której przygotowałam ciasto 🙂

Odpowiedz
Ela 9 listopada 2023 - 12:10

Sernik wyszedł przepyszny. Proporcje na większą blachę – idealne. Rodzina zachwycona. Dziękuję i życzę miłego dnia.

Odpowiedz
Via Gusto 9 listopada 2023 - 20:30

Bardzo się cieszę, że sernik wszystkim smakował 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Iwona - komentarz z Pinteresta 25 stycznia 2024 - 10:20

Wyszło świetnie!

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.