Strona główna PrzepisyRodzaj daniaSałatkiSałatka Złota Polana (z fasolką szparagową)

Sałatka Złota Polana (z fasolką szparagową)

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Sałatka Złota Polana (z fasolką szparagową)

Sałatka Złota Polana to sałatka z fasolką szparagową, żółtą papryką, jajkami i sałatą lodową. Dodatek płatków migdałowych i musztardowego sosu sprawia, że sałatka smakuje wybitnie! Jest niezwykle świeża i kolorowa.

Co najlepiej pasuje do fasolki szparagowej?

Sałatki z fasolką szparagową są pyszne, kolorowe i sycące. Co dodać do fasolki szparagowej, aby otrzymać najlepszą sałatkę? Oto kilka sprawdzonych propozycji:

  • pomidorki koktajlowe,
  • papryka świeża lub konserwowa,
  • ogórki kiszone lub konserwowe,
  • sałata lodowa,
  • jajka,
  • ser feta,
  • oliwki,
  • ziemniaki,
  • orzechy lub pestki.

Jaki sos zrobić do sałatki z fasolką szparagową?

Do sałatki z fasolką szparagową świetnie pasuje sos musztardowo-majonezowy. Dobrym pomysłem będzie też sos czosnkowy, czy jogurtowy.

Na jaką okazję zrobić sałatkę Złota Polana?

Sałatka Złota Polana jest dobrą opcją na lunch, kolację, a także na imprezy. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, czy imprezie sylwestrowej.



Przepis na sałatkę Złota Polana

Ile kalorii ma porcja sałatki z jajkiem i fasolką szparagową?

Z podanych proporcji otrzymasz 2 porcje sałatki. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 369 kcal
  • węglowodany – 14,5 g
  • białko – 14,3 g
  • tłuszcze – 28 g
Sałatka Złota Polana (z fasolką szparagową)

Sałatka Złota Polana

Drukuj
Proporcje na: 2 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 8 głos/y )

składniki

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 2 jajka
  • 100 g fasolki szparagowej (żółtej)
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 60 g majonezu
  • 15 g musztardy
  • sól, pieprz

przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia. Następnie obierz i pokrój w ćwiartki.
  2. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie. Fasolka najczęściej gotuj się około 10 minut, ale może to potrwać od 5 do 20 minut, więc sprawdzaj co jakiś czas, czy fasolka jest już gotowa.
  3. Ugotowaną fasolką przelej zimną wodą i pokrój w mniejsze kawałki.
  4. Żółtą paprykę pokrój w paski, a następnie na mniejsze kawałki.
  5. Sałatę lodową posiekaj.
  6. Zrób też sos - majonez wymieszaj z musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Przygotuj duży płaski talerz. Na spodzie wyłóż sałatę lodową.
  8. Sałatę polej sosem musztardowym.
  9. Następnie ułóż jajka, fasolkę i żółtą paprykę.
  10. Całość posyp płatkami migdałowymi.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy z fasolką szparagową


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.