Sałatka Złota Polana to sałatka z fasolką szparagową, żółtą papryką, jajkami i sałatą lodową. Dodatek płatków migdałowych i musztardowego sosu sprawia, że sałatka smakuje wybitnie! Jest niezwykle świeża i kolorowa.
Spis treści:
Co najlepiej pasuje do fasolki szparagowej?
Sałatki z fasolką szparagową są pyszne, kolorowe i sycące. Co dodać do fasolki szparagowej, aby otrzymać najlepszą sałatkę? Oto kilka sprawdzonych propozycji:
- pomidorki koktajlowe,
- papryka świeża lub konserwowa,
- ogórki kiszone lub konserwowe,
- sałata lodowa,
- jajka,
- ser feta,
- oliwki,
- ziemniaki,
- orzechy lub pestki.
Jaki sos zrobić do sałatki z fasolką szparagową?
Do sałatki z fasolką szparagową świetnie pasuje sos musztardowo-majonezowy. Dobrym pomysłem będzie też sos czosnkowy, czy jogurtowy.
Na jaką okazję zrobić sałatkę Złota Polana?
Sałatka Złota Polana jest dobrą opcją na lunch, kolację, a także na imprezy. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, czy imprezie sylwestrowej.


Przepis na sałatkę Złota Polana
Ile kalorii ma porcja sałatki z jajkiem i fasolką szparagową?
Z podanych proporcji otrzymasz 2 porcje sałatki. Jedna porcja ma:
- kalorie – 369 kcal
- węglowodany – 14,5 g
- białko – 14,3 g
- tłuszcze – 28 g
składniki
- 1/2 sałaty lodowej
- 2 jajka
- 100 g fasolki szparagowej (żółtej)
- 1/2 żółtej papryki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 60 g majonezu
- 15 g musztardy
- sól, pieprz
przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia. Następnie obierz i pokrój w ćwiartki.
- Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie. Fasolka najczęściej gotuj się około 10 minut, ale może to potrwać od 5 do 20 minut, więc sprawdzaj co jakiś czas, czy fasolka jest już gotowa.
- Ugotowaną fasolką przelej zimną wodą i pokrój w mniejsze kawałki.
- Żółtą paprykę pokrój w paski, a następnie na mniejsze kawałki.
- Sałatę lodową posiekaj.
- Zrób też sos - majonez wymieszaj z musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj duży płaski talerz. Na spodzie wyłóż sałatę lodową.
- Sałatę polej sosem musztardowym.
- Następnie ułóż jajka, fasolkę i żółtą paprykę.
- Całość posyp płatkami migdałowymi.
Zobacz również inne przepisy z fasolką szparagową
- sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- pieczona fasolka szparagowa
- zupa kalafiorowa z fasolką
- warzywne leczo z fasolką szparagową
- zupa z fasolki szparagowej z kurkami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
