Strona główna PrzepisySkładnikWarzywaSałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)
sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem

Pożywna sałatka, która sprawdzi się zarówno jako osobne danie, a także jako dodatek.

sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem

Drukuj
Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 37 głos/y )

składniki

  • 1 puszka tuńczyka (120 g), najlepiej w sosie własnym
  • 200 g brokuła (waga samych różyczek) 
  • 50 g ryżu (użyłam brązowego), czyli ok. 170 g po ugotowaniu
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek (gruntowy)
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

przygotowanie

  1. Ryż ugotuj w 200 ml wody. 
  2. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut).
  3. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.
  4. Do ostudzonego ryżu i brokuła dodaj tuńczyka, pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka, nasiona słonecznika, jogurt oraz oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.