Pożywna sałatka, która sprawdzi się zarówno jako osobne danie, a także jako dodatek.
składniki
- 1 puszka tuńczyka (120 g), najlepiej w sosie własnym
- 200 g brokuła (waga samych różyczek)
- 50 g ryżu (użyłam brązowego), czyli ok. 170 g po ugotowaniu
- 1 pomidor
- 1 ogórek (gruntowy)
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
przygotowanie
- Ryż ugotuj w 200 ml wody.
- Brokuła ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut).
- Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.
- Do ostudzonego ryżu i brokuła dodaj tuńczyka, pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka, nasiona słonecznika, jogurt oraz oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik.