Przepis na pyszną i lekką sałatkę! Czyli sałatka z tortellini bez majonezu, która zawsze robi wrażenie na gościach.
Spis treści:
Jak zrobić sałatkę bez majonezu?
Zamiast majonezu do sałatki można użyć jogurtu greckiego, jogurtu naturalnego lub śmietany. Świetną propozycją jest użycie jogurtu greckiego z kremowym serkiem! To połączenie idealnie pasuje do sałatki z tortellini, na którą przepis znajdziesz poniżej.
Jak długo gotować tortellini?
Świeże tortellini zwykle gotuje się zwykle 4-5 minut, tortellini mrożone około 8 minut, a suszone 14-15 minut. Czas gotowania tortellini należy zawsze sprawdzić na opakowaniu.
Jak długo sałatka może stać w lodówce?
Sałatkę najlepiej spożyć w ciągu 1-2 dni od przygotowania. Sałatkę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.


Przepis – sałatka z tortellini bez majonezu
składniki
- 400 g tortellini (świeżego) - użyłam tortellini z pomidorami i mozzarellą
- 120 g groszku konserwowego (1/2 puszki)
- 2 ogórki szklarniowe (około 300 g)
- 4 jajka
- 150 g marynowanej papryki
- 150 g jogurtu greckiego
- 130 g kremowego serka naturalnego (śmietankowego)
- sól, pieprz
przygotowanie
- Tortellini przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odstaw do wystudzenia.
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia, po czym pokrój w większą kostkę.
- Ogórki pokrój w kostkę lub w półplastry. Po pokrojeniu polecam odcisnąć rękoma nadmiar wody z ogórków - dzięki temu woda nie zbierze się w sałatce po wymieszaniu.
- Paprykę marynowaną pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj jogurt grecki i serek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać szczypiorek.
Zobacz również inne przepisy na proste sałatki
- warstwowa sałatka z burakiem i szpinakiem
- sałatka z pieczarkami i ananasem
- warstwowa sałatka z jajkami
- sałatka z serem sałatkowym
- sałatka z porem i selerem konserwowym
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
