Ta soczysta sałatka z selerem naciowym i jajkiem to doskonała propozycja na każdą okazję! Sprawdzi się na imprezy, święta, a także jako śniadanie, czy lunch do pracy. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste, a wszystkie składniki tworzą idealne połączenie.
Spis treści:
Czy seler naciowy trzeba obierać?
Z łodyg selera naciowego należy najpierw odciąć końcówki, a następnie można obrać je z najgrubszych włókien. Jednak polecam spróbować kawałek selera naciowego przed obraniem, bo może okazać się, że jest wystarczająco miękki i nie trzeba go obierać. Obieranie może okazać się konieczne zwłaszcza przy starszych i większych łodygach.
Czy jogurt naturalny można czymś zastąpić?
W przepisie użyłam połączenia majonezu i jogurtu naturalnego. Jednak jeśli nie przepadasz za smakiem jogurtu naturalnego lub akurat nie masz go pod ręką, możesz zamienić jogurt naturalny na jogurt grecki, kwaśną śmietanę lub po prostu użyć samego majonezu.


Przepis – sałatka z selerem naciowym i jajkiem
składniki
- 7 jajek
- 400 g selera naciowego (około 270 g po obraniu)
- 200 g sera żółtego (w kawałku)
- 140 g kukurydzy konserwowej (mała puszka)
- 1 mała czerwona cebula
- 100 g majonezu
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia. Następnie obierz i pokrój w kostkę.
- Odetnij końcówki łodyg selera naciowego. Możesz również obrać łodygi selera z najgrubszych włókien. Następnie seler naciowy pokrój w drobne paski.
- Ser żółty pokrój w kostkę.
- Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.
- Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, jogurtem naturalnym i musztardą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zobacz również inne przepisy na soczyste sałatki:
- sałatka z pieczarkami i ananasem
- sałatka z serem sałatkowym i warzywami
- sałatka z trzech rodzajów ogórków
- sałatka z porem i selerem konserwowym
- sałatka z przyprawą curry
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
