Sałatka z pietruszką, selerem i jajkiem to wyjątkowo smaczna propozycja na każdą okazję! Idealna na święta, rodzinne przyjęcia, czy jako codzienna sałatka na drugie śniadanie, czy kolację. Tę sałatkę polecam przygotować dzień wcześniej – wtedy smaki jeszcze lepiej się przegryzą.
Spis treści:
Jak ugotować warzywa do sałatki?
Warzywa do sałatki (takie jak pietruszka, czy seler) należy ugotować bez obierania (w skórce). Dzięki temu zachowują więcej smaku i nie rozpadają się podczas gotowania. Dopiero po wystudzeniu warzywa należy obrać, po czym pokroić.
Jakich jabłek użyć do sałatki?
Do sałatki najlepsze będą twarde, lekko kwaśne jabłka. Świetnym wyborem będzie szara renta. Takie jabłka nie rozpadają się w sałatce, a ich smak idealnie kontrastuje z pozostałymi składnikami.


Przepis – sałatka z pietruszką i selerem
Ile kalorii ma porcja sałatki z pietruszką i selerem korzeniowym?
Z podanych proporcji otrzymasz 6 porcji sałatki. Jedna porcja ma:
- kalorie – 332 kcal
- węglowodany – 24,1 g
- białko – 11 g
- tłuszcze – 21,5 g
Zobacz również inne przepisy na polecane sałatki
- sałatka z papryką konserwową
- sałatka z camembertem i żurawiną
- sałatka z grillowanym serem halloumi
- sałatka z tortellini bez majonezu
- sałatka z pieczarkami i ananasem
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


