Strona główna PrzepisyRodzaj daniaSałatkiSałatka z pieczonych ziemniaków – PRZEPIS

Sałatka z pieczonych ziemniaków – PRZEPIS

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
sałatka z pieczonych ziemniaków - przepis

Ta sałatka z pieczonych ziemniaków dosłownie powala na kolana! Z kilku prostych składników można przygotować wyborną sałatkę, która sprawdzi się na wiele okazji.

Aby zrobić sałatkę, należy upiec ziemniaki w mundurkach z dodatkiem koperku i przypraw, a następnie wymieszać je z cebulą, majonezem i musztardą. Smaku dodaje również szczypiorek. Sałatka będzie pysznym dodatkiem do dań, a także opcją na samodzielną sałatkę – na przykład na imprezie.

Idealna przystawka na Sylwestra

Ta sałatka to świetny pomysł do przygotowania na imprezę sylwestrową. Jest prosta i będzie doskonale pasować do innych przystawek.

Do podania sałatki polecam wykorzystać małą salaterkę – dzięki temu na sylwestrowym stole zmieścimy więcej różnych opcji.

Ja korzystam z salaterki Blossom marki La Rochere – salaterka ma piękny kształt i wykonana jest z grubego, trwałego szkła. Znajdziesz ją tutaj – https://e-kuchcikowo.pl/9123-blossom-miska-430ml-h64cm

Sprawdź również inne przepisy, które możesz podać w szkle La Rochere:



PRZEPIS – SAŁATKA Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW

sałatka z pieczonych ziemniaków - przepis

Sałatka z pieczonych ziemniaków

Drukuj
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 13 głos/y )

składniki

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej małych)
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 250 g majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

przygotowanie

  1. Ziemniaki umyj (nie obieraj ze skórki), a następnie włóż do gotującej się, osolonej wody i gotuj do miękkości. Ziemniaki powinny być jędrne - nie mogą się rozpadać. Czas gotowania powinien trwać około 20 minut.
  2. Następnie ziemniaki odcedź i odstaw do przestudzenia. Teraz ziemniaki pokrój w małe, około 2-centymetrowe kawałki i wymieszaj z posiekanym koperkiem, połową łyżeczki soli, oliwą (lub olejem) i czosnkiem granulowanym. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blasze (w jednej warstwie) i piecz 20-30 minut (do zarumienienia) w 190 stopniach Celsjusza. Upieczone ziemniaki odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Wystudzone ziemniaki wymieszaj z posiekaną drobno cebulką, majonezem, musztardą i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne sałatki z ziemniakami:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.