Świeża i lekka sałatka. Źródłem smaku w sałatce są kiszone szparagi (tutaj przepis – https://viagusto.pl/kiszone-szparagi-w-slodkiej-zalewie/ ), a także aromatyczny, słodko – kwaśny dressing.

składniki
- 250 g ugotowanego makaronu (polecam makaron świderki)
- 7 – 10 kiszonych szparagów (przepis na kiszone szparagi znajdziesz tutaj – https://viagusto.pl/kiszone-szparagi-w-slodkiej-zalewie/)
- 150 g cukinii
- 3 – 4 rzodkiewki
Dressing:
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiego syropu (użyłam syropu klonowego)
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- ¼ łyżeczki soli
przygotowanie
- Szparagi pokrój na mniejsze części.
- Cukinię zetrzyj na tarce na talarki. Lekko zeszklij ją na suchej patelni (tak, aby zmiękła, ale nie rozpadała się), a następnie odciśnij z nadmiaru wody.
- Rzodkiewki zetrzyj na tarce na talarki.
- Wszystkie składniki na dressing wymieszaj, najlepiej za pomocą trzepaczki.
- Wystygnięty makaron wymieszaj ze szparagami, cukinią, rzodkiewką oraz dressingiem.

